Игроманията – дали наистина може да е опасно?!

17.09.2020 16:52

За повечето младежи игрите онлайн не са проблем. За някои, обаче, те се превръщат в нещо повече от просто игра.

През последните години децата и тийнейджърите придобиха много по-голям достъп до мобилни телефони и таблети, които им позволяват да играят игри с часове в домашни условия. Днес мобилните устройства са по-достъпни от всякога. Игрите там, често разчитащи на случайност или минимални умения, могат да задържат вниманието на детето за дълъг период от време.Във виртуалния свят, обаче, линиите между играта и хазарта могат да бъдат доста размити, когато някой плаща допълнителни „животи“ или бонуси.

Защо това е проблем?

Игрите, дори когато са с акцент върху домашни любимци, бонбони и други безобидни теми, пресъздават едни и същи емоции и вълнение, като тези, изпитвани от комарджиите.Игрите изграждат конкуренция сред онлайн приятелите, която кара децата и тийнейджърите да продължат да играят, докато не минат повече нива или по друг начин постигнат напредък. Те често позволяват на играчите да печелят виртуални пари или други награди, които след това могат да се търгуват за истински пари в реалния живот. Много мобилни игри предлагат възможност на децата да плащат реални пари за игра, като така те похарчват парите си без да има някаква възвращаемост. Игрите са лесно достъпни, което привлича децата и ги разсейва от техните отговорности в училище.

Желанието да играят предпочитаните от тях игри може да направи децата раздразнителни, когато са принудени да извършват други дейности. Като например да седнат на вечеря със семейството си или да свършат някаква домашна работа. Има много приложения, които симулират истински хазартни сценарии, като покер игри, блекджек и виртуални слот машини. Те увеличават желанието на тийнейджърите по-бързо да станат пълнолетни, за да могат да играят в реалния живот. Малките деца, които играят безплатни версии на игри, считат своите онлайн успехи за сигурен знак, че ще се справят по същия начин и с игрите, където се залагат реални пари.

Повечето хора дори не се замислят, че много младежи харчат пари за онлайн хазартни приложения. Младежите имат достъп до дебитни и кредитни карти, които им позволяват да залагат пари онлайн. Много от тези онлайн приложения се предлагат на пазара за младата аудитория – от 2 до 17 години, уязвима към хазартната зависимост и последствията от нея. Въпреки че понастоящем официалните резултати от проучванията са ограничени, експертите, занимаващи се с проблемите с хазарта, са категорични, че пристрастяването към хазарт се увеличава при по-младите групи хора. Истината е, че докато повечето зрели хора нямат проблеми, когато залагат, все повече млади развиват проблеми с хазарта.За съжаление, специалистите, които са ангажирани с лечение на хазартно зависими, виждат само малка част от засегнатите от проблемния хазарт, тъй като мнозина дори не знаят, че има възможност да им бъде помогнато. 

Този материал е изготвен от читалище “ЛИК-1959” и Министерство на младежта и спорта не носи отговорност за използването на съдържащата се в него информация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: