Елена Йончева: Правителство да отговори не само на Европейския парламент, но и на българските граждани

16.09.2020 13:46

„Правителството на Бойко Борисов да отговори не само на Европейския парламент, но и на българските граждани.“ Това коментира евродепутатът Елена Йончева по повод въпросите, които мониторинговата група за наблюдението на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент е изпратила до кабинета в София, до прокуратурата и до комисията за защита от дискриминация. Наложи се европейските депутати да поискат писмени отговори на 29 допълнителни запитвания до България, след като на изслушването на 28 август представителите на българските държавни институции не се представиха убедително. Премиерът Бойко Борисов дори избяга от срещата.
„Правителството отдавна трябваше да даде отговор на тези въпроси пред българските граждани. Аз ги задавам повече от година. Фактът, че премиерът и правителството не отговарят е удар по България и предизвика намесата на Европейския парламент“, коментира Елена Йончева. Тя припомни, че е запознавала колегите си от ЕП с темите в подробности през последната една година.
„Изслушването пред мониторинговата група е сериозна процедура и е най-малкото недопустимо, проява на арогантност и неуважение към европейските институции, бягството на премиера Бойко Борисов. Допълнителните въпроси показват намерението на европейските депутати да навлязат в детайли по съществени теми, свързани с демокрацията в България“, заяви Елена Йончева.
“Наскоро испанските медии публикуваха информация за разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г. Ако да – на каква фаза е разследването”, е един от въпросите, изпратени до главния прокурор.
„Преди няколко месеца в пресата бяха публикувани няколко аудиозаписа. Сред останалите неща, за които се говори в тях, глас, който изглежда е гласът на премиера Бойко Борисов, заплашва да изгори водещ политик от опозицията, сега колега евродепутат. Има ли разследване или предварителна проверка в тази връзка? Ако е така, на какъв етап е?“, е друг от въпросите до Иван Гешев. Главният прокурор е попитан и дали смята да коригира фалшивата информация от сайта на институцията, че изслушването в мониторинговата група е било по предложение на българската прокуратура.
До правителството са отправени питания за проекта за нова конституция и как той се свързва с предстоящите избори, за реформата в съдебната система и за независимостта на прокуратурата и др. Въпросите, адресирани до вицепремиер са по-конкретни за проекта за нова конституция – защо ограничава правомощията на президента, защо за съдебната власт се предвижда законодателна инициатива, както и за предприетите мерки за борба с корупцията. Още второто питане е за медийната свобода – с молба да се коментира по-специално медийният „конгломерат около един политик“. „Как той влияе върху свободата на медиите и какви мерки планира правителството за тази ситуация?“ Всички въпроси могат да бъдат открити на сайта на Европейския парламент.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: