Обновено Общоградското средношколско общежитие в Плевен посрещна 240 ученици за новата учебна година

15.09.2020 15:28

240 ученици са настанени в Общоградско средношколско общежитие – Плевен за новата 2020/2021 учебна година. Те са от различни населени места в област Плевен като Белене, Кнежа, Никопол и други, ученици са в професионални гимназии и средни училища в града, научихме от  директора на ОСО – Плевен Веселка Лилова.

Капациетът на Общежитието е запълнен, дори 30 деца са били пренасочени към други места за настаняване от този тип в града. Във връзка с изискванията за безопасност заради Ковид-19 и в ОСО – Плевен са предприети необходимите мерки. Осигурени са дезинфектанти, термокамера измерва температурата на децата на входа на Общежитието, в сградата стрелки указват посоката на движението към входа и изхода, изпълнени са всички задължителни и препоръчителни указания.

През месеците, в които учениците не са били в Общежитието, е извършен ремонт. Обновени са общите помещения и стаите, сменено е осветлението, монтирана е нова озвучителна система. Учениците имат възможност да използват и обордувана кухня, в която да приготят или претоплят храната си. На приземния етаж на сградата е фитнес залата и залата за танци.

Тъй като в ОСО –Плевен се полагат грижи за учениците 24 часа в денонощието, екипът е от 8 възпитатели с педагогическо образование. Докато времето е хубаво сме предвидили да провеждаме занимания на окрито в двора – спорт, народни танци, имаме планове да организираме футболен отбор, разказва Веселка Лилова.

Една от неосъществените мечти на екипа на ОСО –Плевен е провеждане на фестивал на всички общежития от този тип в страната.Той е бил подготвян за края на април, но COVID епидемията го е осуетила. Намерението ни е през тази учебна година да успеем да осъществим тази наша идея, подчерта Лилова. И добави, че един от успехите на екипа е спечелен проект към МОН за обновяване на базата с кабинет за занимания по интереси.

Впечатление в сградата на ОСО – Плевен правят патриотичните кътове. Портрети на видни българи – ханове, царе, книжовници, възрожденци,  революционери посрещат децата по коридорите. Идеята за оформянето е на възпитателя Свилен Стойчев, който е и участник в похода „По стъпките на Апостола”. Фоайето на 4 етаж на Общежитието е посветено на „Стария Плевен” с любопитни фотоси на града ни от преди 100 години. Този кът е оформен  по идея на Румяна Цолова. Възпитателят Златка Чардакова пък занимава младежите с танци на двора, помага им по български език. Екипът ни е разнороден и всеки от нас помага на децата, категорична е Веселка Лилова.

Работата с деца, особено с тийнейджъри, за които трябва да се полагат грижи 24 часав денонощието е не малка отговорност. Въвели сме правила, които се спазват от децата, казва Веселка Лилова. От другата страна са родителите, които търсят сигурност и среда за своите деца.

Директорът на ОСО –Плевен отправя своите пожелания за една успешна учебна година, най-вече присъствена за учениците и техните учители, и разбира се да бъдат здрави.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: