С Христо Йоцов квартет и „SoulBmoll“ завършва тази вечер Есенният джаз фестивал на Плевен

13.09.2020 9:04

В Плевен днес ще се състоят заключителните концерти от програмата на Четвъртия есенен джаз фестивал. Той е организиран от Община Плевен на открита сцена в парка на Историческия музей. От 20 часа на сцената ще се качат музикантите от Христо Йоцов квартет, а от 21 часа ‘“SoulBmoll’.

ХРИСТО ЙОЦОВ КВАРТЕТ включва Арнау Гарофе Фарас – тенор, сопран саксофон, Любo Цанев – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас и Христо Йоцов – барабани.
Христо Йоцов създава “Jazz Cats” през 2016г. първоначално като клубен проект, вдъхновен от би – боп традицията. Още след първите гигове става ясно, че групата има много по-голям потенциал. Майсторството на четиримата, спойката между тях и високата степен на енергия довежда до обогатяване и разнообразяване на репертоара, което превръща проекта в концертен и фестивален.
През 2017г. е издаден първият албум “Jazz Cats”, с който групата активно концертира в страната на фестивални и клубни сцени. През март 2018г. „котките‘ изнасят с голям успех концерт в Барселона, родния град на Арнау Гарофе. През 2019г. групата свири на фестивала “Jazz in the Park” в Клуж, както и в клуб „Greenhours” в Букурещ, Румъния.
През февруари 2019г. излиза и вторият албум на групата – “Jazz Cats 2”. Пиесите, както и в предишния албум, са отново на Христо Йоцов, като този път музиката има по-фюжън характер. Предстоят много ангажименти на групата както на българска сцена, така и в Европа.
В програмата на групата за 2020г. са включени нови композиции на Христо Йоцов с още по-разнообразна музика.
Защо “Cats”? Това е нарицателно за джазовите музиканти по света; нещо повече – това е и един вид ценз за ниво и професионализъм. Има и личен мотив – Христо отдавна съжителства с котки и твърди, че познава и разбира тези невероятни създания. Затова и заглавията на парчетата са свързани с различни котешки характери и състояния – “Mystery Cats”, “Lazy Cats”, “Motion Cats”, “Smart Cats” – все неща, присъщи и на човешкия характер и емоция.

Фънк и соул бандата “SoulBmoll“ е основана през 2014 година. Съвсем на шега младите музиканти се събират и започват да свирят, като постепенно съставът преминава през няколко метаморфози.
Първото авторско парче на групата е озаглавено “Кажи ми”. Именно с него през 2016г. печелят първото място в класацията на БНР – “7 в 11”, в категория “Песен на месец ноември 2016”.
След успешния старт всички заедно, с помощта на прекрасните момичета в състава, създават песента “В този ред на мисли”. То се задържа на първо място в класацията “БНР Топ 20” цели седем седмици. С това парче идва и една от големите награди, която бандата печели – “Най-добро комплексно представяне” на Plovdiv Jazz Fest.

Стъпка по стъпка, SoulBmoll вървят по своя музикален път и през пролетта на 2019 издават своя дебютен албум, а само няколко месеца след това реализират и сингъла “Огън и лед”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: