Румен Петков в Плевен: Единственият, който има интерес да окървави и дискредитира протестите, е министър-председателят

12.09.2020 13:15

Писмо по заявление за достъп до обществена информация до министъра на вътрешните работи е изпратил лидерът на ПП АБВ Румен Петков. С неговото съдържание Петков запозна медиите в Плевен на пресконференция.

В писмото има 6 въпроса към вътрешния министър. Сред тях са дали МВР е използвало външни услуги от частни охранителни фирми, лицензиран ипо реда на ЗЧОД, за обезпечаване на дейностите по охрана на протестите в столицата. Той настоява и за подробна разбивка по дни за период аот 1 до 11 септември. Петков пита още какъв е численият състав на участвалите в дейностите по охрана лица, които са извън структурите на МВР, кои са частните охранителни фирми, участвали в обезпечаването на дейностите по охрана, както и какъв е общият числен състав на служителите на МВР, ангажирани по обезпечаването на охрана на масовите мероприятия и какъв е размерът на сумите, необходими за изплащане на възнагражденията за допълнителен труд и командировъчни на ангажираните служители на МВР.

Държим да получим договорите, които са сключени с тези фирми за охрана. За мен е принципен въпросът какъв е общият числен състав на служителите на МВР, ангажирани по охраната на масовите мероприятия. Защо въпросът е принципен? Защото по информация са ангажриани 15 хил. служители, при 35-37-хиляден състав на полицията. Това означава, че България няма полицейско покритие. Борисов връща жеста на бандитите като закарва цялата полиция в София и им казва: „Момчета действайте. Вие ми помогнахте на изборите, аз ви връщам жеста сега“, посочи още Петков.

Той коментира и охраната на Народното събрание.

„Откакто стартира работната процедура в парламента от 9 до 13.00 ч.  сградата на Народното събрание – ясно, че говоря за бившия партиен дом, е плътно оградена от полицаи.   Това е едно безсмислено концентриране на полицейски сили. Ако имаме българско Народно събрание, което ще работи, плътно оградено от полиция, няма нужда от други аргументи то да се саморазпусне. В мига, в който народните представители излязат от сградата, полицейският кордон около събранието просто се разтегля. Това са неща, които няма защо да бъдат обяснявани. Те се виждат от всички“, каза Петков.

Той попита какъв е размерът на сумите, необходими за допълнителен труд на служителите на МВР.

„Това ще е най-скъпия период  в историята на МВР. Всички си спомняме 90-те години. Тогава имаше протести по 80 – 100 хил. души и никога не е имало такова съсредоточие на полиция. Тогава също имаше напрежение, много остра конфронтационна атмосфера. Такова преиграване не имало“, коментира той.

Според него се създава впечатлението, че някой целенасочено слага пъртове и тръби, за да дискредитира протеста.

Това е най-жалкият период в работата на Министерството“, изтъкна той. Румен Петков визира непредоставянето на съда кадрите от камерите, които ги има, които са се показвали в  телевизии и  които ги има в столичната дирекция.

„На 3-ти предупредих, че няма да има нито един от тези ,които реално извършиха престъпленията, с повдигнато обвинение и онзи ден съдът за съжаление потвърди това, което съм прогнозирал на 3-ти“ ,посочи лидерът на ПП АБВ.

„Това означава, че Борисов е извикал тези типове. И няма кой друг да им осигури влизането през кордона. Единственият, който има интерес да окървави и дискредитира протестите е министър-председателят“, подчерта още Румен Петков.

Лидерът на АБВ коментира и темата за наркотиците.

„На 26 май в София бяха зъдържани 40 кг кокаин, на 27 май 320 кг. След това бяха освободени шефът на БОП-а Иво Спиридонов, достоен офицер, човек, с изключително добра кариера, беше освободен шефът на отдел наркотици и служителите, които участваха в задържането. Беше освободен министърът на вътрешниете работи. Нищо друго за тези 360 кг кокаин не се чу, което ме кара да си мисля, че министър-председателят на България не е безучастен към трафика на този наркотик. За това трябва да е ясно, че вътре  БОП-а  полицаите са демотивирани и деморализирани“, каза още Петков. Той обърна внимание, че това е така, защото  тези, които са направили въможна реализацията по задържането на кокаина, са ги изхвърлили.

„Някой трябва да излезе и да каже къде е наркотикът. Не да излязат след време, че е унищожен, а той да е продължил междувременно предварително планирания път. Това са много сериозни неща, които покрай протестите не бива да бъдат пропускани. Режисираните мероприятия , с които се издигат този и оня, които вършат грозни политически услуги, имам предвид министър Терзийски, не са лицето на МВР. Една част от протестиращите ходеха да викат на Младен Маринов: „Оставка“. Той не беше лош министър. Бих казал беше добър министър на вътрешнит ер аботи. Една от причините да си отиде беше, че няма да допусне насилие срещу журналисти и мирно протестиращи граждани. Същите тези,на които Терзийски направи грозна, но изключителна услуга. Днес не говорят за оствка на министъра, не говорят за гражданите, за оня клетник представителя на ЮНЕСКО, за оставката на Терзийски говорим само ние от АБВ ,защото той свърши великолепна работа на трима души: Бойко Борисов, Ахмед Доган и Христо Иванов. Днес всички те му се отплащат за услугата, която му направиха. Най-грозното нещо, което се е случвало с вътрешно министерство“, каза още Румен Петков.

Румен Петков изтъкна, че на обществото е обяснено, че  Младен Маринов е освободен заради случая в Росенец.

И този, който ръководеше полицейските сили в Росенец – Терзийски, беше направен министър. Що, щото организираше шоуто“, изтъкна още Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: