19 години от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ

11.09.2020 7:23

kuli

Днес се навършват 19 години от атентатите в САЩ, които бяха извършени рано сутринта на 11 септември 2001 г. Тогава 19 терористи установяват контрол над четири пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Калифорния. Два от тях се разбиват в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи. Третият самолет се блъска в Пентагона.

Единствено четвъртият отвлечен от терористите самолет не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той пада в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че терористите са загубили контрол над самолета след съпротива от пътниците.

При атаките загиват всички пътници в самолетите и близо 2500 души в ударените сгради.

Трагедията е повратна точка във вътрешната и външната политика на САЩ. След тези безпрецедентни атаки е подет поход срещу тероризма. Много държави по света засилват мерките си за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство.

В Ню Йорк е открит музей в памет на жертвите на атентатите, разположен на 20 м под земята, обграден от бетонни стени и описван като един от най-мрачните музеи в света. 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: