МУ-Плевен дипломира днес Випуск 2020 чуждестранни лекари на Факултет „Медицина”

11.09.2020 7:27
Медицински университет – Плевен и Факултетът по медицина организират за първи път на открито Тържествена промоция на чуждестранните лекари от Випуск 2020 днес от 10.00 ч в двора зад Ректората с участието на близките на дипломантите и техните преподаватели. Водещ на събитието е проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти, а Академичното ръководство ще бъде представено от ректора проф. д-р Славчо Томов, зам.-ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова и декана на Факултет „Медицина“ проф. Аспарух Аспарухов, информират от Пресцентъра на висшето училище.
След успешно завършен 6-годишен курс на обучение по специалност „Медицина” изцяло на английски език, 86 чуждестранни студенти от Випуск 2014-2020 на Факултет „Медицина” придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Младите чуждестранни лекари са граждани на Обединеното Кралство, Турция, Гърция, Германия, Нигерия, Индия и др. Чуждестранният лекар с най-висок успех е д-р Левин Францискус Фрай от Германия. Средният успех на випуска е много добър 4.95, а броят на отличниците е 9, които ще бъдат наградени с плакет „Отличник” на Факултет „Медицина”, луксозни дипломи, грамоти и стетоскопи.
Във връзка с противоепидемичните забрани и разпоредби за влизане на територията на Р България част от чуждестранните дипломанти и техните родители не успяха за се върнат за празника. Тези, които ще присъстват, са поканили своите родители и близки, които ще станат горди свидетели на тържественото полагане на Хипократовата клетва. Едновременно с това, за пета поредна година, ще се изпълни специален ритуал, взаимстван от американските университети – ритуал по предаване на белите медицински престилки от родителите на техните деца. Този акт има символично значение на преминаване от обучението в лекарската професия. На края на церемонията на открито чуждестранните лекари ще хвърлят във въздуха академичните си шапки.
Медицински университет – Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по специалност „Медицина” за чуждестранни студенти, провеждано изцяло на английски език. Първият випуск дипломирани чуждестранни студенти завършва през 2003 г., а випуск 2020 година е 17-тия пореден.
На 17 февруари 2020 г. стартира академичната 2019/2020 година за новоприетите чуждестранни студенти на МУ-Плевен. За пореден път висшето училище изпълни ритуала по полагане на академична клетва от студентите-първокурсници. Клетвата има за цел да ги направи морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. Чуждестранните студенти тържествено произнесоха думите на клетвата, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите. МУ-Плевен запази тенденцията за висок прием на чуждестранни студенти, желаещи да изучават „Медицина“ на английски език в град Плевен – приети бяха 300 първокурсници от 32 държави, от които 12 студенти са записани в подготвителен курс. За трета поредна година най-висок е броят на студентите от Италия (178), следвани от гражданите на Великобритания (20), Германия (15), Пакистан (12), Турция (12) и Япония (12), както и от Индия и Гърция. За първи път във висшето училище има записани студенти от Грузия и Ливан.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: