Цветелин Горанов, директор на НУ „Христо Ботев” – Плевен: Очаквам една непредвидима учебна година

11.09.2020 16:00

Подготовката за началото на учебната година е в разгара си. В условията на пандемия от COVID-19 училищата са изправени пред нови предизвикателства. Как ще посрещнат своите ученици в НУ „Христо Ботев” – Плевен, какви противоепидемични мерки ще бъдат приложени и какви са очакванията за учебната 2020/2021 г. разговаряме с директора на учебното заведение Цветелин  Горанов. 

„Очаквам една непредвидима учебна година. Започваме присъствено, но няма индикации как ще завършим. Нашето училище има готовност да премине на онлайн обучение – вече имаме опита и необходимото оборудване. Надявам се така, както започваме годината присъствено, така и да завършим”, коментира Горанов.

Специално за първия учебен ден, тъй като това е едно запомнящо се събитие за всяко дете, в НУ „Христо Ботев” са решили да направят тържество за всички ученици на 15 септември. Подготвена е интересна и вълнуваща програма, а специален гост ще е Драгомир Драганов – телевизионен водещ и журналист.

Предвид ситуацията, тържественото откриване на учебната 2020 – 2021 година ще се проведе на два етапа – от 9:00 ч. за 1 и 4 клас и от 10:30 ч. за 2 и 3 клас при спазване на необходимите противоепидемични мерки.

Термокамера е монтирана на главния вход на училището

Относно противоепидемичните мерки, които бяха разписани от МОН, Цветелин Горанов казва, че не малко от тях са отдавна част от ежедневието на учениците и учителите в НУ „Христо Ботев”. Монтирана е домофонна система и е ограничен достъпът на външни лица до сградата, учениците влизат през три входа. В класните стаи са осигурени дезинфектанти, в санитарните помещения има топла вода, сапун, дезинфектанти и диспенсер с хартиени кърпи.

Една от новостите е термокамерата на главния вход на училището, а за останалите два входа и за занималнята са закупени термометри за измерване на температурата от дистанция. Специални стрелки ще указват посоката на движение на децата в коридорите. Учителите ще са с предпазни щлемове, каквито са указанията.

Стрелки указват движението на учениците

Направена е организация за провеждане на междучасията в различно време, за да няма струпване на деца по коридорите и при тоалетните. Също така за обедното хранене е обособено още едно помещение.

В духа на 21 век всяка класна стая на НУ „Христо Ботев” е оборудвана с интернет, камера и микрофон, което предоставя възможност за провеждане на онлайн уроци.

По повод темата за т.нар. изолатор, където ученици със симптоми на вирусни заболявания ще трябва да бъдат оставяни, докато родител се прогрижи за тях, Цветелин Горанов смята, че това не е точният термин, особено щом става въпрос за деца. В училището са подготвени и при такъв случай. Там има обособена стая, в която учениците да изчакват родителите си, но тя е обордувана с материали за рисуване и занимания.

Всяка класна стая е оборудвана с интернет, камера и микрофон с възможност за провеждане на онлайн уроци

Направили сме всичко, каквото се изисква от нас, категоричен е Горанов. Проведен е инструктаж със служителите, а родителите са запознати с мерките и начина на действие в случай на COVID-19. „Надявам се новата учебна година да е успешна, да сме здрави и всички в класните стаи”, пожела на финала на разговора ни Цветелин Горанов.

Празнично украсени стаите очакват учениците

#тагове:

НАЙ-НОВИ: