Кметовете на Плевен и Ловеч откриха изложбата с творби на Димитър Казаков – Нерон в ХГ «Илия Бешков»

11.09.2020 8:51

Кметът на Плевен Георг Спартански и кметът на Ловеч Корнелия Маринова откриха изложбата с творби на Димитър Казаков – Нерон в ХГ «Илия Бешков». Картините са избрани от фонда на ХГ „Теофан Сокеров“ – Ловеч, която притежава дарение от близо 180 произведения на уникалния художник.

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 г. в с. Царски извор, Великотърновско. Учи в Художествената гимназия в столицата, а по-късно завършва специалност ,,Графика” в Художествената академия.
Няколко години живее в Пазарджик и работи като плакатист, прави вътрешно художествено оформление на обществени сгради. През 1972 г. се установява със семейството си в с. Божурище край София. До 1977 г. работи като художник във военен завод, а от 1978 г. е на свободна практика.
Приживе Димитър Казаков прави 15 самостоятелни изложби. Най-успешната е през 1980 г., когато е поставено началото на голямото му признание у нас и по света. Следват я и други впечатляващи изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург и др. Творби на Нерон притежават Националният фонд за съвременно изкуство в Лувър, музеят ,,Пушкин” в Москва, Императорската колекция в Токио и др.
Нерон живее чрез работата си, рисува навсякъде и непрекъснато. Признат е не само за майстор на маслената живопис, но и за творец, владеещ до съвършенство акварела, литографията, монотипията и смесените техники.
Изключителното у Казаков е, че с него откриваме едновременно една страна, един народ, една цяла култура. Нерон-това е един от онези художници-чародейци, каквито срещаме рядко, защото сам по себе си той е цялата българска земя.” /Френски режисьор и сценарист Жан-Мари Дро/
Димитър Казаков – Нерон напуска този свят рано – на 16 януари 1992 г. Три години по-рано в едно свое интервю той казва: ,,Ние си отиваме, за да освободим място на новородения…..Тъй в нашата тленност виждам толкова смисъл, колкото в смисъла на природното раждане!”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: