Георг Спартански: Когато сме обединени зад национална кауза и национален идеал, сме го постигали!

06.09.2020 13:11

Урокът на историческия 6 септември е знак в днешното тревожно време, че не е възможно да постигнем каквато и да е национална кауза, ако цари разделение, защото то поражда омраза, а тя не сочи нищо продуктивно. Това заяви кметът на Плевен Георг Спартански по повод днешния празничен ден, след като положи цветя за празника.
Апелът ми е на тази значима дата от българската история да намерим това, което ни обединява, добави той. Спартански припомни, че на 6 септември са се съединили Северна и Южна България, като са постигнали без жертви част от националния идеал на българите. Това показва, че когато сме обединени зад национална кауза и национален идеал, сме го постигали, отбеляза кметът на Плевен.
Традиционно Денят на Съединението в Плевен бе отбелязан с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк в градската градина, създаден от проф. Жеко Спиридонов, който е един от авторите на символа на града – параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец“. Заради пандемията от COVID-19 нямаше официален ритуал, затова по различно време на деня пред паметника поднесоха цветя представители на държавните и общински власти, военно-патриотични организации, институции, училища, културни институти, клуб „Млади възрожденци“ при НУ „Христо Ботев“ Плевен, граждани.


Инфо: БТА Плевен
Снимки: Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: