2 септември 1945 г. – завършва Втората световна война

02.09.2021 7:09

На 2 септември 1945 г. завършва Втората световна война. Капитулацията на Япония ознаменува окончателния край в частност на войната в Тихия океан и Съветско-японската война. След шест години и един ден настава дългоочакваният мир.

На този ден на флагманския линеен кораб „Мисури” в Токийския залив е подписан „Акт за безусловна капитулация на Япония”. Подписи под документа полагат от страна на Япония външният министър М. Сигемицу и началникът на Генералния щаб генерал Й. Умедзу, американският армейски генерал Д. Макартър, адмиралът от британския флот Б. Фрейзър и съветският генерал-лейтенант К. Деревянко. На церемонията по подписването присъстват представители на Франция, Холандия, Китай, Австралия и Нова Зеландия.

Актът предвижда Япония незабавно да прекрати бойните действия, японските въоръжени сили безусловно да капитулират, като военното и гражданско имущество да се запази без повреди. На японското правителство и на Генералния щаб се предписва незабавно да освободят съюзните военнопленници и интернирани граждански лица. Всички японски граждански, военни и морски официални лица са задължени да се подчиняват и да изпълняват указанията и заповедите на Върховното командване на съюзните държави.

Капитулацията на Япония е ускорена, както от двете американски атомни бомби, така и от решението на Съветския съюз да обяви война на Япония на 9 август.

Повече от 60 милиона души загиват във Втората световна война, като около 60% от тях са цивилни. 70% от индустриалната инфраструктура в Европа е разрушена. Изтощена от войната и от огромния финансов дълг към САЩ, Великобритания губи Индия, а по-късно и останалата част от колониалната си империя.

Снимка: dw.com

#тагове:

НАЙ-НОВИ: