Кметовете на Плевен и Ловеч проведоха работна среща, обсъдиха общи проекти

01.09.2020 10:33

Ръководството на Община Ловеч с кмет Корнелия Маринова проведе работна среща с кмета на Община Плевен Георг Спартански и заместник-кмета Стефан Милев във връзка с подготовката на Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО) за 2021-2027 година. Целта е да бъдем готови с нашите общи проектни предложение, той като по Ос 2 могат да кандидатстват само проекти на съседни общини, каза Корнелия Маринова. В срещата, състояла се вчера, участваха и зам.- кметовете на Община Ловеч Цветан Георгиев, Венцислав Христов и Даниел Колев.

В началото на разговора секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, която е ръководител на работната група, разказа какво е свършено досега. Наред с другото, извършено е теренно проучване на територията на града във връзка с подготовката на плана, проведено  от 25 до 28 август 2020 г.  Участието на гражданите в процеса на изработването на плана добавя нови виждания и идеи за развитието на Община Ловеч.

На същия етап се намират и в съседната община Плевен. В разговора се очертаха следните общи идеи:

  • Идентифициране на общински терени около АМ „Хемус“ за изграждане на индустриална зона между двата града.
  • Реконструкция или изграждане на нов довеждащ водопровод – Троян, Ловеч – Плевен.
  • Общи туристически продукти между Плевен, Ловеч и Троян, като например по стария римски път Виа Траяна и други.

Кметът на Плевен подчертана важността на проблема за изграждане на язовир „Черни Осъм“, което може да стане или с европейски фондове, или с държавно финансиране. Проблемът засяга и четири троянски села, които в момента изпитват проблеми с водоподаването.

Припомняме, че ПИРО е стратегически документ за достъп до европейски средства за следващия период. Като основен документ за развитие на общините до 2027 г.  той определя целите и приоритетите. Планът трябва да включва мерки и идеи за инвестиционни проекти, които ще се реализират от общината чрез средства на Европейските фондове и национално финансиране. В рамките на Плана ще бъдат обособени зони за въздействие, в които следва да се концентрират конкретни ключови проекти за обновяване и развитие на градската среда, селските райони и различни сектори на развитие.

Снимки и информация: Община Ловеч, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: