Колоездачите от „Дунав Ултра“ ще посетят Улпия Ескус, чешмата „Елия“ в Никопол и крепостта „Димум“ в Белене

27.08.2020 15:16

Началото на прехода „Дунав Ултра“ ще бъде дадено на 1 септември във Видин. Всички участници ще се придвижват по маршрута с индивидуален план и за свободно избран период от време, като целта е достигане на крайната точка –  с. Дуранкулак, обл. Шабла.

Всички колоездачи получават предварително т.нар. „Дунав Ултра – Кутия за приключение“. При записването си, участниците в прехода имат възможност да се регистрират в три категории: индивидуално, екип от 2-ма или 4-ма колоездачи. Всеки индивидуален участник или екип може да планирана и заяви продължителността на прехода – до 48 часа, до 3 дни, до 5 дни, до 7 дни и повече от 7 дни. 72-годишният ветеран Петър Димитров от Варна, ще изминава всеки ден по над 100 километра, за да се вмести в 7-дневния график.

“Дунав Ултра: Следвай реката 2020” е седмо поред издание и промо-събитие, чиято кауза е да популяризира най-дългия туристически веломаршрут в страната Дунав Ултра, заедно с над 100 населени места, през/покрай които преминава той.

По време на регистрацията на участниците във Видин ще бъде представено и новото туристическо издание „Карта-пътеводител Дунав Ултра 2020“ –  печатна книжка вдъхновена от дейността на изследователя на Дунавска България, Феликс Каниц. „Пътеводителят“ съдържа полезна туристическа информация за региона по поречието на Дунав през Добруджа до Черно море. Интересни графики препращат към дейността на Каниц в нашата страна през 19-ти век.

Очаква се турът да премине при голям интерес както за колоездачите, така и за местните. Специалните места, които ще посетят колоездачите са: крепостта „Баба Вида“ във Видин, бирената фабрика в Лом, площад „Дико Илиев“ в Оряхово, античния град Улпия Ескус в с. Гиген, чешмата „Елия“ в Никопол, крепостта „Димум“ в Белене, римския легионен лагер Нове в Свищов, паметникът на Филип Тотю в Две могили, фонтанът „Момчето с хидрата“ в Русе, архитектурният резерват „Рибарска махала“ в Тутракан, археологическия комплекс „Дуросторум-Дръстър“ в Силистра и крайната точка на маршрута –  с. Дуранкулак, Черно море.

Наскоро създателят на  „Дунав Ултра“ Борис Бегъмов обяви, че целта на екипа, който работи по разработването на идеята е до 3 години веломаршрутът „Дунав Ултра“ да се превърне в най-популярен туристически веломаршрут на Балканите.

Всичко най-интересно по време на събитието можете да следите на: https://www.facebook.com/dunavultra

#тагове:

НАЙ-НОВИ: