Елена Йончева пред БТВ в предаването „120 минути“: Групата на социалистите и демократите е единствена сила в ЕП, която излезе с подкрепа за протестите в България

20.07.2020 14:46

Елена Йончева: „Докато България беше залята с протести, лидерът на Европейската народна партия г-н Вебер подкрепи ГЕРБ. Нещо повече,  даже поздрави Борисов за борбата с корупцията. Очевидно европейската десница предпочита да крепи своя партньор, отколкото да защити демокрацията и върховенството на закона. Намирам това за позорно“.

Евродепутатът Йончева обърна внимание, че и в България левицата е основната партия, най-последователна в критиката на управлението на Борисов. „Битката последните три години се водеше основно от БСП. По всички тези корупционни скандали аз и колегите внесохме сигнали в прокуратурата. Тези сигнали са подготвени от юристи, подкрепени са с множество документи. Разследванията бяха отразени и в европейската преса.

Ще напомня за някои от тези сигнали – корупцията, свързана със строителството на оградата на българо-турската граница, „Кумгейт“ който разкрива как общинската администрация в един български град е овладяна от един приятелски и бизнес кръг, аферата“Ало Банов“. Внесох три сигнала, свързани с Бойко Борисов. Единият е т.н.“ Къща в Барселона“,която българските власти упорито отказват да разследват. Тук не става въпрос за личния живот на един премиер. Прокуратурата на една европейска страна разследва европейски министър председател. В България – тишина.

Левицата е единствената, която вече за пети път, внася вот на недоверие срещу правителството. Това не е техническа процедура. Всеки подобен вот е повод в България да започне аргументиран дебат, както в парламента, така и сред обществото. Именно затова протестите не се появиха неочаквано. И този гняв се трупаше дълго време.“

На фона на продължаващите протести в България, Елена Йончева инициира дискусия в Европейския парламент относно състоянието на върховенството на закона в България.

Водещият Светослав Иванов попита интересуват ли се европейските лидери от България и дали  да им вярваме, след като Механизма за проверка показа, че не води до резултати у нас.

Като член на комисията LIBE, която наблюдава тази тема, Елена Йончева редовно предоставя актуална информация, всяка седмица за това какво се случва в България и вече има реални резултати. В критериите за оценка на България и на всички останали 27 държави, освен върховенство на закона вече са включени темите за корупцията и свободата на медиите. Това е безспорен успех за нейната и на колегите работа в групата на Социалистите и демократите. В момента в Европейския съвет се разглеждат критериите за това как ще бъдат разпределяни тези 750 млрд.евро от фонда за възстановяване след епидемията от COVD-19. Едно от условията  е да се съблюдава върховенството на закона. Има предложение за въвеждането на т.нар. Супер спирачка. Всяка страна или група от държави, които констатират нередност в усвояването на тези средства, да има правото да инициира процедура за тяхното спиране. Елена Йончева подчерта, че по наличната към момента информация, премиерът Борисов се е противопоставил на това. “ И знаете ли защо?! Защото премиерът настоява решенията за спиране на средствата да се вземат от Европейската комисия, в която доминира ЕНП. ЕНП е тази, която не подкрепи протестите в България.“

Елена Йончева коментира и лидерската надпревара в БСП като основната опозиционна политическа сила. Заяви, че вътрешнопартийният диалог е нещо нормално за истинските демократични партии. Отбеляза обаче, че е притеснително, когато такъв липсва, както наблюдаваме това в ГЕРБ. Там лидерът се избира с учудващото мнозинство от 99,9%. България вече 11 години се управлява авторитарно и това оказва влияние и върху другите партии. Йончева отбеляза, че в  БСП тече труден диалог в момента, но изрази надежда, че бъдещото ръководство, независимо какво ще бъде то, ще нормализира дискусиите в партията. На въпроса на водещия Иванов, дали БСП се нуждае от нов лидер, Елена Йончева отговори : БСП се нуждае от диалог, от честен разговор, от честни избори за председател на партията. Този избор трябва да е прозрачен, да няма никакво съмнение за манипулация. Към момента трима от четиримата кандидати изразяват съмнение в легитимността на Централната избирателна комисия, която ще провежда избора.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: