Община Плевен започва пълна реконструкция на уличното осветление

20.08.2020 18:03

Пълна реконструкция на цялата система за улично осветление започва Община Плевен. „Градът ни ще е първият в страната, чието улично осветление ще бъде изцяло подменено и модернизирано”, подчерта на пресконференция днес кметът на Общината Георг Спартански.


След проведена процедура обществената поръчка е възложена на фирма „Улично осветление” ЕАД, гр. София със срок за изпълнение на предвидените дейности 240 календарни дни. Днес беше подписан протокол за откриване на строителна площадка, създадена е организация за незабавно започване на ремонтните дейности и те могат да стартират от 24.08.2020 г. „Срокът за извършването им е 240 календарни дни, а от фирмата изпълнител имаме уверения, че ще се постараят да приключат много преди определения краен срок”, каза г-н Спартански. Дейностите по реконструкцията ще се извършват без спиране или отклоняване на движението, монтажните екипи ще се стремят да не пречат на моторизирания и пешеходния трафик.


Организирани и екипирани са шест монтажни групи с автовишки, има логистична група и такава, която ще се занимава с ремонта на електрическите табла. Дейностите ще стартират от големите транспортни артерии на града. Ще се работи едновременно на три места в града. В жк „Сторгозия” ще се започне с бул. „Сторгозия” /от изхода за София/ и ул. „Цар Самуил”. В централната част на града ще се започне от ул. „Иван Миндиликов”, бул. „Данаил Попов”, ул. „Димитър Константинов” и ул. „Сан Стефано” до обръщалото на тролеите. В жк „Дружба” ще се стартира от ул. „Трети март”, бул. „България” и ул. „Александър Малинов”.
Съгласно договора, сключен между Община Плевен и „Улично осветление” ЕАД, фирмата изпълнител ще осигури финансирането на дейностите. След приемането и въвеждане в експлоатация на реконструираната система за улично осветление, Община Плевен ще изплати инвестицията на равни месечни вноски за период от 10 години. Срокът е обвързан с енергийните и експлоатационни спестявания, които са резултат от въвеждането на мерките. За целия период изпълнителят „Улично осветление” ЕАД, гр. София ще извършва гаранционна поддръжка на монтираните нови осветителни тела и други компоненти от системата. Инвестицията за реализиране на дейностите е 5 197 908 лева без ДДС. Въвеждането на мерките ще доведе до икономия на средства за електроенергия в размер на около 372 000 лева годишно и на средства за поддръжка на уличното осветление от около 237 000 лева годишно, с които спестени средства Община Плевен ще изплаща вложените от изпълнителя.
В проекта за реконструкция на системата за улично осветление са предвидени следните основни дейности:
– Доставка и монтаж на 7 318 енергоспестяващи светодиодни осветителни тела. Осветителните тела, които са одобрени от Община Плевен и са производство на реномираната фирма PHILIPS, осигуряват допълнителна икономия от предвидената в доклада за енергийна ефективност. Всички осветители са екипирани с последно поколение високоефективни светодиоди. Това осигурява необходимите за този проект високи нива на енергоспестяване и ефективност, както и дълъг експлоатационен живот.
– Изграждане на система за централно наблюдение и управление на уличното осветление. Ще бъдат ремонтирани 369 електрически табла и ще се поставят компоненти от системата за управление в тях. Компонентите на системата за управление също са производство на фирма PHILIPS. Системата за свързаност е гарантирана за целия 10-годишен период.
– Ремонт на механични елементи за закрепване на улични и паркови осветителни тела. Доставка и монтаж на 296 броя нови стоманени стълбове и 2 379 броя нови конзоли /рогатки/ за закрепване на улични осветители.
С приключването на проекта осветителните тела ще може да се наблюдават в реално време и при възникване на повреда ще може се реагира веднага. Друго важно предимство е саморегулирането на системата, което ще става в зависимост от дневната светлина. „Не по-малко важно е, че Плевен ще стане по-светъл и приятен за обитаване. По-добра осветеност ще има както за шофьорите, така и за пешеходците. По-светлите улици и междублокови пространства, паркове и градини ще допринесат и за по-голяма сигурност за гражданите и намаляване на престъпленията”, допълни г-н Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: