Свободният пазар на електроенергия предлага големи възможности

18.08.2020 9:42

Либерализираният (свободният) пазар на електрическа енергия позволява сключването на сделки по свободно договорени цени между производители, търговци на електрическа енергия и потребители, създава се възможност за наличие на конкуренция, която предполага оптимизиране на цената на електрическата енергия.


Клиентите могат да избират своя търговец на електрическа енергия, но не и мрежовия оператор, за територията на област Плевен, който продължава да извършва физическата доставка на електроенергия, поддържането на мрежата и отчитането на електромерите. Към момента на свободния пазар могат да излязат всички потребители.
Конкурентната среда за търговия с електрическа енергия води до намаляване на цената на електроенергията и повишаване на качеството на обслужване. Клиентите имат възможност сами да избират доставчика си на електроенергия, да договаря условия по договора и фактурирането, както и допълнителни услуги свързани с обслужването.
Търговците на електроенергия са юридически лица, лицензирани за дейността „търговия с електрическа енергия“, които извършват покупко-продажба на електрическа енергия от/на производители, други търговци, борсови и брокерски платформи и снабдяват потребители на пазара по свободно договорени цени.
След последно приети промени в Закона за енергетиката от юни 2020 г. всички небитови крайни трябва да излязат на свободния пазар на електрическа енергия, считано от 1 октомври 2020г.
Реалната дата, до която тези стопански потребители трябва да изберат доставчик на електрическа енергия е 10 септември 2020 г., за да може смяната да влезе в сила от 1 октомври 2020 г.
В случай, че към 1 октомври 2020 г. тези клиенти не са сключили договор с търговец на електрическа енергия по свободно договорени цени, доставката на електрическа енергия ще се извършва от досегашния им доставчик при служебно определени тарифи на свободния пазар считано от 1 октомври 2020г. до 30 юни 2021г. След този срок, всички стопански потребители без сключени договори за доставка на електрическа енергия с доставчик – търговец ще бъдат автоматично прехвърлени към Доставчик от последна инстанция (ДПИ), където цената, по която ще заплащат потребената електрическа енергия е значително по-висока от тази, която могат да получат на свободния пазар.
Според нормативната уредба регистрирането на участник на свободния пазар на електрическа енергия и смяната на доставчик се администрира от съответния мрежови оператор, за територията на област Плевен. Търговецът на електрическа енергия извършва процедурата по смяна на доставчика от името на клиента безплатно.


Процедурите за регистриране на свободния пазар на електрическа енергия и смяна на доставчика на електрическа енергия са разписани, както следва:
• За клиенти с почасово мерене (над 100 кВт. присъединена мощност) стъпките са две: Първо се сключва договор за достъп и пренос с мрежовия оператор и договор с крайния снабдител в ролята му на Доставчик от последна инстанция, а след това се подава заявление до 10-то число на месеца и от 1-во число на следващия месец клиентът е на свободен пазар. Процедурата е регламентирана в Инструкции № 1 и № 2 на ЕСО ЕАД, утвърдени с Решение на ДКЕВР № 93 / 28.06.2013 г., в сила от 01.07.2013 г.
• За клиенти за чиито обекти се прилагат стандартизирани товарови профили или така нар. СТП (до 100 кВт. присъединена мощност) процедурата е по-кратка: подава се заявление до 10-то число на месеца и от 1-во число на следващия месец клиентът е на свободен пазар. Успоредно с това се сключва договор за достъп и пренос с мрежовия оператор и договор с крайния снабдител в ролята му на Доставчик от последна инстанция. Процедурата е регламентирана в Инструкция, приета от КЕВР с Решение по протокол № 56 / 28.03.2016 г., в сила от 01.04.2016 г.
Всички клиенти на свободен пазар заплащат такса „Задължения към обществото“ и мрежови услуги – такси достъп и пренос. Техните стойности се утвърждават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и са фиксирани за определен период. Клиентите на регулиран пазар също плащат тези такси.
С избрания търговец на електрическа енергия/координатор на балансираща група клиентът сключва :
• Договор за покупко-продажба на електрическа енергия и за балансиране – негов предмет са продажбата на електрическа енергия по свободно договорена цена, условията за участие в балансираща група и прехвърлянето на отговорността за балансиране. Сключва се между клиент с почасово мерене, за когото не се прилага СТП, и избран от него търговец на електрическа енергия/координатор на балансираща група. Възможно е двете услуги да бъдат оформени в два отделни договора – за продажба на електрическа енергия и за балансиране.
или
• Договор за комбинирана услуга – негов предмет са продажбата на електрическа енергия и плащане на услугите „достъп до и пренос през електропреносната и/или електроразпределителната мрежа“ и „отговорност за балансиране“. Този тип договор се сключва задължително между търговец на електрическа енергия и краен клиент, за когото се прилага стандартизиран товаров профил (СТП). За клиент с почасово мерене, за когото не се прилага СТП, договорът за комбинирана услуга е възможност, а не задължение.
След смяната на доставчика на електрическа енергия, физическата доставка, отговорността за поддръжка на мрежат, отчитане не електромерите и отстраняване на аварии остават ангажимент на мрежовия оператор.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: