НУ „Христо Ботев“ – Плевен и Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Монреал, Канада, подписаха договор за сътрудничество

17.08.2020 9:03

Цветелин Горанов – директор на НУ „Христо Ботев“ – Плевен и Ива Беличка – директор на Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Монреал, Канада, подписаха договор за сътрудничество между двете институции, който урежда партньорските отношения и редица възможности за съвместни инициативи, свързани с организиране, провеждане и популяризиране на дейностите. Една от клаузите в договора е, че всяка от двете институции е основен координатор на дейностите, проектите и връзките с обществеността, с други институции и неправителствени организации за своята страна.
Това е отлична възможност за двете страни да си партнират в нелеката задача да съхраняват и предават на идните поколения ценностите, завещани от дедите ни, да възпитават в любов към родината и да поддържат жив българския дух.
Съвместите инициативи започнаха още в началото на месец юни, когато възпитаници на двете училища направиха съвместна програма и отдадоха почит по повод 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, излъчвана по 20 канала на канадската телевизия. Седмица по-късно, за Българското телевизионно предаване „Зорница“ в канадския ефир, директорът на НУ „Христо Ботев“ – г-н Цветелин Горанов разказа за училището, за онлайн обучението по време на пандемията, за новостите и предстоящите проекти, а в началото на месец септември от плевенското школо ще посрещнат гости от Канадско български културен център „Зорница“ – Монреал, Канада.
Образователните институции от двете страни имат общи цели, свързани с патриотичното възпитание на учениците и съхраняване на българския дух и традиции, запазване на красотата на народните празници и обичаи, тяхната същност и история.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: