Евродепутатите Елена Йончева и Радан Кънев предизвикват изслушване в Европейския парламент за институционалната криза в България

14.08.2020 14:03

 

Днес, 14 август 2020 г., в Европейския парламент е входирана инициатива за изслушване в пленарната зала по темата за институционалната криза в България. Процедурата, наречена устен въпрос към представител на Еврокомисията, беше подготвяна близо два месеца от евродепутата от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева и колегата й от групата на Европейската народна партия Радан Кънев, както и от техните екипи. Те успяха да съберат 55 подписи на евродепутати в подкрепа на инициативата, въпреки бойкота на десницата.

„България се намира в критичен момент, в който на карта е заложена демокрацията. Възстановяването на правовата държава е обща кауза. Днес битката не е ляво срещу дясно, а всички заедно срещу авторитарното еднолично управление“, коментира Елена Йончева.

Датата, на която ще се проведе дискусията в пленарната зала на Европейския парламент ще бъде определена на председателски съвет.

Това не е единствената инициатива, която Елена Йончева предприема, за да ангажира вниманието на европейските институции със ситуацията в България и да предизвика тяхната реакция.

  • На 12 юни 2020 г., още преди избухването на протестите в страната, тя внесе писмен въпрос към Европейската комисия, за да настоява за позиция на еврокомисарите по отношение на корупцията в България и разделението на властите. Реакцията на европейската институция се очаква най-късно през септември.
  • Елена Йончева успя да събере необходимите подписи, за да предизвика дебати в Комисията по гражданскисвободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE)на Европейския парламент за върховенството на правото в България.
  • Българският евродепутат поиска в писмо до председателя на комисията LIBE г-н Хуан Фернандо Лопес Агилар дебатите да се състоят в началото на месец септември.
  • През юни Елена Йончева имаше двустранна среща със заместник-председателя на Европейската комисия с ресор „Ценности и прозрачност“ Вера Йоурова, по време на която я информира за състоянието на върховенството на правото и за свободата на медиите.
  • В рамките на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите българският евродепутат предизвиква дискусии за състоянието на демокрацията в България.
  • Елена Йончева е основен докладчик от страна на Прогресивния алианс на социалистите и демократите за свободата на медиите. По темата, която обхваща включително ситуацията в България, се подготвя резоюция.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: