Кметът на Община Червен бряг изпрати благодарствено писмо до екоминистъра

07.08.2020 16:08

Кметът на Община Червен бряг д-р Цветан Костадинов изпрати благодарствено писмо до Министъра на околната среда и водите.

В него градоначалникът на Червен бряг изказва благодарност на министър Емил Димитров от името на жителите на Общината и депутата Пламен Тачев за навременните действия за обезвреждане на загробените препарати за
растителна защита в землищата на гр. Койнаре и с. Радомирци.

В последните месеци темата за боклука в Червен бряг бе във фокуса на националните медии и разследващите органи. Наред с тоновете загробен опасен отпадък, открит в землищата на Пети квартал и с. Рупци, тези дни,
след проверка на екоминистър Димитров и зам. главния прокурор при ВАП Десислава Пиронева, на дневен ред бе поставен още един екологичен проблем – откритите десетки тонове опасни пестициди в Койнаре и Радомирци, заровени там още през 90-те години. Те създават риск за замърсяване на околната среда, а от там и на човешкото здраве, което изисква незабавна реакция от страна на компетентните органи. Наложи се кметът да се обърне за съдействие към народния представител инж. Пламен Тачев и да потърси бързо реакция от страна на екоминистерството.

В резултат на взетите в спешен порядък мерки и осигурените средства от МОСВ днес /7 август/ бяха извозени 16 тона от опасните препарати за растителна защита, загробени в местността „Дола” в гр. Койнаре и 4 тона от препаратите, открити в м. „Мерата” в с. Радомирци.

Припомняме, че един от акцентите в предизборната програма на кмета на Общината бе ЗА ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТА ОБЩИНА.

„В ситуация на извънредно положение, когато всички дейности са сведени до това да се ограничи разпространението на Covid – 19, отделянето на опасните отпадъци от останалия поток и тяхното специфично съхранение са част от основните мерки, които са необходими за предотвратяването на заразата.” – коментира проблемът д-р Цветан Костадинов и благодари още веднъж за оказаното съдействие на народния представител инж. Пламен Тачев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: