Ултрамаратонец предприе 720-километрово предизвикателство по поречието на Дунав

03.08.2020 10:47


Тази сутрин в 3:30 ч. един от най-добре подготвените ултрамаратонци на България, Владимир Ставрев, стартира в предизвикателство – пробег на пълната дистанция на близо 700-километровия маршрут “Дунав Ултра”. Начинанието носи името „Маратонът“, a каузата на прехода е да спомогне за популяризиране на маршрута, заедно с близо 100 населени места.

Атлетът тръгна от видинското село Куделин, най-северозападното населено място на страната и начална точка на маршрута  “Дунав Ултра”, като се опита в рамките на до 7 дни да достигне крайната му точка  – с. Дуранкулак, най-североизточното населено място на България.

Това означава, че до седмица Ставрев ще трябва да бяга по над 100 км на ден, в температури до 40 градуса на сянка, по буквално нажежения асфалт, в близост до поречието на река Дунав и Добруджа. Начинанието е лично предизвикателство за 39-годишния българин. По неговите думи:

„Това мое бягане не е с цел да поставям рекорди, а е обвързано най-вече с каузата да помогна за популяризиране на маршрута “Дунав Ултра” и близо 100 населени места, български села и градове, през или покрай които той преминава. Считам, че този маршрут има сериозен туристически потенциал, да популяризираме идеята е основна цел на моето бягане“.

По време на пробега маратонецът се очаква да премине през 17 града и 62 български села. За да се бори с адската жега, той ще започва бяганията си много рано, преди разсъмване, но това няма да му спести предизвикателството, да преодолява високите температурни амплитуди през деня.

За да поддържат духа на Владимир, на различни места по маршрута към него ще се присъединят любители бегачи. Най-голямата подобна група се очаква да бъде преди и след гр.Русе, където бягането е силно популярен спорт, а връзката с Дунава естествена.

В други градове и села вече също се готвят да го посрещнат и да помагат с всички средства за успеха на неговата кауза.

По време на маратона Ставрев ще носи в себе си специален GPS предавател, който ще даде възможност да следим движението му наживо в интернет страница, посветена на пробега. Там ще можем да се потопим в атмосферата, като за целта на всеки час ще бъдат публикувани снимки от мястото на събитието.

Очаква ни изключителна седмица! Всичко най-интересно по време на пробега може да се проследи на:  https://dunavultra.com/the-marathon-2020/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: