Първи офицерски пагони за първия випуск на ВВВУ „Георги Бенковски“

31.07.2020 14:49

„Лесно е в днешно време да си намериш работа и професия някъде далеч от България. Малко са хората, които се посвещават на най-тежката, но и най-благородна и отговорна професия – защитник на отечеството“. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към курсантите от випуск „Добруджански“ на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски“ днес. Той участва в тържествения акт по присвояване на първо офицерско и първо сержантско звание на кадетите-випускници на ВВВУ.
„За мен е голяма чест, че в рамките на една година имаме възможност да открием възстановеното Военновъздушно училище и да връчим дипломите на първия випуск. Бъдете за пример и запомнете едно: В българската бойна авиация няма обикновени пилоти. Има български офицери, които са се посветили в служба на отечеството, защита на суверенитета и териториалната цялост на нашата родина България“, заяви министър Каракачанов.
Той пожела „На добър час“ на випускниците и връчи първите офицерски пагони и дипломата на отличника на випуска – пилота Владимир Тасков и на първенците по успех в общо шест специализации. За отличния си успех Владимир Тасков бе награден от министър Каракачанов с офицерска сабя, парична награда и книги на историческа тематика.
„В Долна Митрополия винаги са се възпитавали военнослужещи с висок дух, с амбиция да мерят ръст с най-добрите в професията. Те писаха и пишат историята на Военновъздушните сили. Вие ще допълвате днешните и утрешните й страници и няма да нарушите традицията“. Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.


Той изрази своята убеденост, че випускниците ще изпълняват безупречно задълженията си и ще способстват за ефективната бойна подготовка на своите формирования. „Ще работите активно за поддържането и развитието на оперативни способности, необходими за изпълнение на възложените ви задачи по трите мисии на Въоръжените сили. В това число и за по-високо ниво на оперативна съвместимост със съюзниците. Ще бъдете успешни командири и лидери“, категоричен бе заместник-началникът на отбраната.
На добър час на випускниците пожела началникът на ВВВУ бригаден генерал Юлиян Радойски: „От тук започва изпълненият с предизвикателства полет към военната и гражданска авиация. Бъдете себе си, бъдете достойни следовници на нашия патрон Георги Бенковски“.
„Уважаеми г-н министър, уверявам ви, че ще върнем многократно вложеното в нас и в нашето обучение, като смело и безрезервно браним небето на Република България, нейната цялост и суверенитет и прославяме армията и по света като смела и почтена“. Това каза в словото си отличникът Владимир Тасков. Той благодари на всички командири и преподаватели от ВВВУ, както и на целия инструкторски състав на Военновъздушните сили за положените усилия в подготовката на бъдещите офицери.


На церемонията присъстваха и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й.Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров, народни представители, представители на местната и държавна власт.
Специален авиационен поздрав към випускниците отправиха българските Военновъздушни сили с прелитането на два PC-9M “Pilatus”, два L-39ZA “Albatros” от в.ф. 52090 – Долна Митрополия и МиГ-29 от в.ф. 28000 – Граф Игнатиево.
В отговор на журналистически въпрос за коментар на изрази като „прост летец“, министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви: „Бойният летец има едно важно достойнство: той защитава държавата си. И е избрал да работи тази тежка професия при по-ниско заплащане отколкото в гражданската авиация. Той не може да бъде прост летец, независимо кой е, независимо дали е току-що завършил, или някой, който е заел по-висок пост“.


На въпрос какво би пожелал на випуска министърът каза: „На младежите и девойките, които сега завършват, бих пожелал да запомнят, че българските бойни летци не са обикновени хора. Бойният пилот трябва да има достойнството и самочувствието, че той не е обикновен гражданин, но той гарантира на обикновения гражданин спокоен живот“. По думите му хубаво е и обществото да знае това и да им благодари.
Министър Каракачанов коментира и положителните перспективи пред ВВВУ в следващите години. По думите му с модернизацията на Военновъздушните сили необходимостта от подготвени кадри ще се увеличава. „Висшето Военноморско училище достигна сегашното си високо ниво след години упорита работа. Военновъздушното училище има всички възможности да се изгради като модерно, което да подготвя необходимите кадри за авиацията“, каза той.

Снимки и информация: Министерство на отбраната, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: