В Искър честваха тържествено вековния юбилей на ветеран от Втората световна война

31.07.2020 10:52
„Човек е богат със своята цел, богат е със своя собствен дял, но не с това, което е взел, богат е с това, което е дал!“
Един наистина богат човек е жителят на град Искър Димитър Горанов Пенковски или както го наричат всички – дядо Мико. Богат е, защото е дал своя принос в името на Родината с участието си във войната. Богат е, защото продължава да дава пример на своето семейство и околните със своя силен дух, въпреки възрастта. Богати сме и ние, неговите съграждани, че го познаваме и имахме възможността да бъдем част от церемонията по неговото награждаване.
Вчера пред сградата на Общинска администрация – гр.Искър се проведе тържество, посветено на стогодишния юбилей на дядо Мико. В присъствието на кмета на община Искър – инж.Валентин Йорданов, заместник-областният управител на област Плевен Татяна Божинова, председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Иван Смарандов и други членове на ръководството на сдружението, почетния караул от курсанти от ВВВУ „Георги Бенковски“, роднини и съграждани беше връчен юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ на Димитър Пенковски. Медалът беше поднесен от Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-потриотично възпитание“ в Министерство на отбраната. Поздравителен адрес и плакет от името на ръководството на община Искър бяха поднесени на столетника лично от кмета.
Пред паметника на загиналите във войната бяха поднесени цветя от всички официални гости на събитието, а накрая и юбилярят поднесе букет в памет на загиналите си бойни другари.
Празникът завърши с поздравителен концерт, специално организиран от семейството на дядо Мико.
Снимки и информация: Община Искър
#тагове:

НАЙ-НОВИ: