Елена Йончева: Оставането на Борисов на власт много зависи от Европа

30.07.2020 13:43

 

„Дали Борисов ще остане на власт и дали ще бъдат разкрити неговите корупционни практики, зависи много от Европа. Когато дадем достоверна информация за случващото се у нас, когато и тя стане публична чрез европейските медии, тогава самите евролидери, включително и в Европейската народна партия (ЕНП), ще бъдат политически дискредитирани, когато подкрепят Борисов и партиятамуГЕРБ.“ Това коментира евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева в интервю за в. „Сега“.

На 24 юли 2020 г. тя получи заключенията от експертизата, изготвена от американската лаборатория Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL) на аудиозапис с гласа на Бойко Борисов, разпространен на 12 юни т.г. Анализът показа, че записът е автентичен, без следи от монтаж, а гласът е наистина гласът на българския министър-председател. Той казва, че ще направи така, че да „изгори“ Елена Йончева, разкрива на събеседника си как е дал поръчка да се унищожи бизнесмен, който не се съобразява с него, говори цинично за председателя на Народното събрание и за европейски лидери.

Евродепутатът вече е предоставила независимата експертиза на белгийската полиция, а сега запознава с подробностите и колегите си, както и ръководителите на политическите групи в Брюксел.

Записът „е моментна картина на случващото се в България и може би затова така шокира и нас българите, въпреки че знаем какво се случва. В едни 6 минути виждаме колко брутално се управлява страната“, казва още Елена Йончева за „Сега“. Според нея „затова трябва да съобщим всичко на европейските политици и на политическите лидери в Европейския парламент“, за да може „оттук насетне тези лидери да намерят необходимите механизми, за да се предотврати подобно управление“.

Тя подчертава, че „като се казва, че Европа подкрепя Борисов, не е вярно. Подкрепя го Европейската народна партия, която доминира в Европейския парламенти Европейската комисия. Какво се получава – Манфред Вебер, който е лидер на ЕНП, в разгара на протестите поздрави Борисов за борбатаму с корупцията. Нещата са толкова цинични“. Йончева обявява, че „европейската десница в лицето на ЕНП е готова в името на политически сметки да погази всички демократични принципи. Затова обаче ще им изпратя и на тях доказателствата с какви методи Борисов упражнява властта.“

В същото време, според нея, е важна вътрешната битка в България, „защото ако всички хора, възмутени от управлението, излязат на улицата, то не може да се задържи“. „Разбирам, че една част от хората в България са изплашени и не смеят да излязат, защото не знаят как това ще се обърне срещу тях. А друга част не  са сигурни, че протестите ще доведат до падането на правителството на Борисов. Затова и виждаме, че в демонстрациите участват много млади хора, които учат и работят в чужбина и поради коронавируса и ваканцията са се върнали в България. Тези хора знаят не само какво е върховенство на закона, но и че за него трябва да се бориш”, казва тя.

В отговор на въпрос за позицията на БСП, евродепутатът отговаря, че не знае защо например социалистическата партия не е потърсила независими експерти за аудиозаписа, нито защо Корнелия Нинова не е коментирала заключенията на американската лаборатория.

“За мен остават необясними редица събития. Например изборът на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). 25 души от групатана БСП гласуваха за него. И темата  изобщо не беше повдигната или разисквана – защо тези депутати са подкрепили избора му. Част от депутатите са в ръководството на партията. И още са там. Ще напомня, че г-н Цацаров е основният инструмент, който ГЕРБ използва за  така наречената борба с корупцията. Значи подкрепата за Сотир Цацаров е и подкрепаза начина, покойто ГЕРБ себорят с корупцията. Това е изводът, който може да се направи“, посочва тя пред „Сега“.

Евродепутатът припомня, че от една година се опитва в изключително важната за България комисия в Европейскияпарламент– комисията за вътрешна сигурност и върховенството на закона (ЛИБЕ), да дава информация за скандалите в страната, за най-наболелитепроблеми и пр. Благодарение на тази упоритост през септември, въпреки съпротивата на ЕНП, в комисията в присъствието на еврокомисар ще има изслушване за нарушаването на върховенството на закона в България.

В началото на месец юни Йончева имаше 40-минутна двустранна срещас еврокомисаряВераЙоурова, на която стана ясно, че мониторингътза България не е свален. Нещо повече – евродепутатите от левицата успяха да извоюват в новия механизъмзавърховенствотоназакона, койтощесе прилага завсичкистрани-членкина ЕС, да се включвакактонаблюдениенакорупцията, така и на медийнатаситуация.

„Водим там битката, защото в България няма реално разделение на властите“, коментира още Йончева пред „Сега“. Тя припомня, че е внесла шестсигнала в българската прокуратура, включително и за т.нар. къща в Барселона, закоятоимаразследване в Испания, и все още няма отговор. Вместо това срещу нея има разследване за „пране на пари“, че „ съм знаела или че съм предполагала, че средствата, които ползвам през КТБ, са нечисти пари“. „В това ме обвинява прокуратурата, и то за периода 2013 г., когато банката е функционирала и е била под надзора на съответните държавни институции. Обвинението се крепи на две свидетелски показания. То беше повдигнато няколко месеца преди да получа заплаха в Народното събрание, че ако не се откажа от разследването за къщата в Барселона, ще ми бъде повдигнато обвинение“, разкрива евродепутатът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: