АЕЦ „Белене” може да започне работа през 2032 година

28.07.2020 13:48

При най-добрия прогнозен вариант АЕЦ „Белене” може да започне работа през 2032 година. Това може да се случи, когато в следващото Народно събрание има достатъчно мнозинство, което е проенергийно и проядрено ориентирано, заяви днес в Плевен председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов, който участва в информационна среща с медиите на тема „Как ще се промени Северна България с АЕЦ „Белене”. Домакин бе областният управител Мирослав Петров, участие взе и кметът на община Белене Милен Дулев.

Валентин Николов бе категоричен, че бъдещето на енергетиката е в ядрена енергия, възобновяеми източници и газови централи, които да ги балансират. Обективно погледнато подпише ли се обвързващият договор рискът за това да не бъде изпълнен един ядрен проект пада изключително много, каза председателят на енергийната комисия. Той очерта предстоящите етапи за реализация на проекта АЕЦ „Белене”, които ако бъдат изпълнени без пречки като кризата с коронавируса например, то строителството на Втора атомна може да стартира през 2023 г.

Областният управител Мирослав Петров направи презентация за това как строежът и след това пускането на централата ще повлияе върху Плевенска област. Очаканията са близо 50 000 души да бъдат ангажираните с проекта и да се открият работни места в различни сектори. Още със стартиране строителството на Първи енергоблок пряко на площадката на АЕЦ „Белене” ще бъдат заети над 1 000 инженери и до 5 000 работници. Петров подчерта преките ползи от изграждането на АЕЦ „Белене” в сферата на икономиката, инфраструктурата и образованието. АЕЦ  „Белене” ще засили интереса към атомната индустрия във висшите учебни заведения в цялата страна като посочи, че тази положителна тенденция пряко ще се отрази върху три големи ВУЗ-а, от които се очаква да осигуряват кадри за проекта АЕЦ „Белене” – ТУ-София, СУ “Свети Климент Охридски” и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Около 3000 работници – специалисти и съпътстващ персонал, заедно със семействата си ще бъдат заети на площадката на АЕЦ „Белене“ след пускането й в експлоатация. Очакваната работна заплата, например на заварчик, се очаква да е над 5000 лв. Ще бъде модернизирана жп инфраструктурата, обновени пътища, изграден нов обходен път на Белене, ще има удобна транспортна комуникация.

Бе представено и любопитно проучване, според което на месец в първите 4 години от строителството на Втора атомна, работниците ще консумират 75 000 хляба, 150 000 кофички с кисело мляко и 45 тона месо. Т.е. това е един малък пример за тласък на местната икономика, която ще трябва да заработи с нови темпове, за да задоволи нуждите на заетите в строежа на централата.

Нов, по-добър стандарт на живот, подем в регионалната заетост, по-добри доходи, насърчаване на предприемаческите инициативи, положителна тенденция в демографските показатели – това са само част от очакваните промени, които ще донесе изграждането на АЕЦ „Белене“ за Белене и региона по думите на кмета на крайдунавския град Милен Дулев. В изказването си той направи паралел с атомните централи в Нововоронеж, Русия и Пакш, Унгария и ръста на демографските и икономическите показатели.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: