Найден Зеленогорски: Незабавни оставки и честни избори през октомври

27.07.2020 12:49

Целта на България, след членството в ЕС и НАТО, е България да постигне средноевропейско качество на демокрация и живот, заяви председателят на гражданско сдружение „Достойнството на един народ”-ДЕН, Найден Зеленогорски в телевизия Евроком. Необходими са решителни промени в Конституцията за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление с пряк избор на регионален управител и регионални съвети, които изработват нормативни актове и осъществяват управление в рамките на територията. Спешно трябва да се въведе финансова децентрализация, гарантираща необходимите приходи за постигане на силна местна власт на общините и регионите, въз основа на ратифицираната от България Европейска харта за местно самоуправление. Казаното дотук, съчетано със смела регионална политика ще доведат до бързо преодоляване на огромните междурегионални различия в качеството на живот.

От ДЕН подкрепяме предложенията на „Демократична България” главният прокурор да бъде избиран от 3/5 от народните представители, реформиране на Висшия съдебен съвет, да се въведе пряка конституционна жалба, осигуряваща граждански контрол и създаването на законодателна гражданска инициатива, позволяваща на 10 000 граждани да предлагат пряко законодателни промени.
На въпроса за предсрочни парламентарни избори Найден Зеленогорски  заяви, че най-доброто за държавата и хората е незабавна оставка на правителството, бързи  избори и въвеждане на машинно, и  електронно-дистанционно гласуване.

Още преди години аз и мои колеги настоявахме за въвеждане на гласуване по пощата. Необходимо е изчистване на избирателните списъци и укрепване на изборната администрация. По този начин ще се гарантират честни избори и ще се даде възможност на хората, които живеят извън България да участват масово в изборния процес.

Отстраняването на четирима министри няма да доведе до нищо. Това няма да успокои протестиращите, сред които сме и ние. Гражданите искат оставка на правителството и на главния прокурор и бързи, и честни избори.
За нас от „Достойнството на един народ”-ДЕН, е необходима и лустрация, чрез промени в Конституцията. По този начин ще бъдат премахнати зависимостите в българската политика, от комунистическата партия и държавна сигурност, които не позволяват на България да върви уверено по своя път на истинска демокрация и просперитет.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: