МУ-Плевен и НУ „Христо Ботев“ подписаха договор за сътрудничество

27.07.2020 15:47
Ректорът на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов и директорът на НУ „Христо Ботев“ Цветелин Горанов подписаха договор за сътрудничество в областта на обучението, художественотворческата и спортна дейност, както и в здравното възпитание и профилактиката на здравето на подрастващите. За първи път висшето училище поставя основите на партньорство и сътрудничество с начално училище, изхождайки от убеждението, че в ранна възраст много деца формират влечението и интереса си към определени професии, които изискват отдаденост, постоянство и изграждане на определени качества – професията на учителя, лекаря, архитекта и други.
Идеята на г-н Горанов, директор на НУ „Христо Ботев“, е преподавателите и студентите на Медицински университет – Плевен да гостуват при малчуганите, запознавайки ги не само с предизвикателствата и отговорностите на лекарската професия, но и с удовлетворението от добре свършената работа в името на човешкото здраве и живот – радостта и благодарността на излекувания пациент, на родилката и нейната рожба. Партньорството между двете училище ще се изразява в провеждане на съвместни форуми с участието на студенти, ученици, учители и родители – като училищната инициатива „Училище за родители“, която акцентира върху актуални теми: „Симптоматика на детските болести“, „Здравословен начин на живот“ – здравословно хранене с цел превенция на затлъстяването при подрастващите; спорт и профилактика на здравето.
Професор Томов очерта възможностите за посещения и провеждане на обучения на учители и ученици от НУ „Христо Ботев“ – Плевен във високотехнологичната база за обучение на висшето училище – модерните лаборатории в Центъра за компетентност като Лабораторията за 3Д принтиране, моделиране и анализ и Лаборатория за обучение и изследване в среда на виртуална реалност VR 360; във виртуалните зали със симулатори, в експерименталната операционна зала и 3Д студиото за обучение в Телекомуникационния ендоскопски център. Директорът на училище „Христо Ботев“ г-н Цветелин Горанов изрази увереност, че след завършване на началния курс на обучение много малчугани ще се ориентират към изучаване на природни науки в гимназиалното си обучение, което ще бъде отразено в тяхното лично портфолио.
Медицински университет – Плевен успешно реализира партньорство и сътрудничество чрез подписани договори за съвместна дейност с редица средни училища в град Плевен – Професионална Гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, Професионална гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров“, СУ „Стоян Заимов“, СУ „Иван Вазов“, Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, Профилирана гимназията с преподаване на чужди езици и НУ „Христо Ботев“.
Снимки и информация: МУ – Плевен, Пресцентър
#тагове:

НАЙ-НОВИ: