Днес е изпитът по химия за „Медицина“ и „Фармация“ на МУ-Плевен

10.07.2020 7:29

Днес в 10 ч ще стартира вторият изпит по химия за магистърските специалности „Медицина“ и „Фармация“ на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен). Общо 736 кандидат-студенти, от които 228 момчета и 508 момичета, ще се състезават за 118 места в специалност „Медицина“, държавна поръчка, и 49 места – „Фармация“, което означава, че 4.4 зрелостници се конкурират за едно място. На 07 юли висшето училище проведе първия присъствен изпит по биология за магистърските специалности при спазване на всички противоепидемични мерки, който протече напълно спокойно за всички кандидати, преподаватели и служители. Оценките по биология ще бъдат достъпни за кандидатите в електронната система на 13 юли вечерта, тези по химия – на 14 юли, а първо класиране на новоприетите студенти ще има на 17 юли. Въпреки демографската криза и условията на пандемична обстановка в страната, за поредна година висшето училище в Плевен отчита стабилен и силен интерес от страна на зрелостниците към специалностите, които предлага за прием.

Присъственият кандидатстудентски изпити по химия за магистърските специалности ще стартира в 10.00 ч., като пропускането на кандидатите в залите ще се осъществи от 9.00 до 9.30 ч. През 6 отделни входа при строг пропускателен режим ще бъдат допускани зрелостниците в изпитните зали на Ректората, Факултета по фармация и учебния корпус, които са общо 54 на брой, както и Спортния комплекс на висшето училище. Осигурени са 156 квестори, които ще гарантират спокойното протичане на изпитите при спазване на всички противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на COVID-19. Конкурсният изпит по химия запазва продължителността си от 4 астрономически часа. Ръководството на МУ-Плевен апелира към спазване на дистанция, при необходимата дисциплина и дезинфекция, като предоставя на кандидат-студентите, преподавателите и служителите указания за безопасно протичане на конкурсните изпити.

Общо 472 новоприети студенти по държавна поръчка и платено обучение в редовна и задочна форма ще се приемат от новата учебна 2020/2021 година. Медицински университет – Плевен предлага обучение по общо 16 специалности, 5 магистърски и 11 бакалавърски програми в 5 професионални направления – медицина, фармация, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности. Магистърските специалности са: „Медицина“ (118 места), „Фармация“ (49 места), „Управление на здравните грижи“, „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“. Бакалавърските специалности са: „Медицинска сестра“ (70 места), „Акушерка“ (21 места); „Медицински лаборант“ (20 места); „Рентгенов лаборант“ (20 места); „Помощник-фармацевт“ (20 места); „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ (25 места); „Опазване и контрол на общественото здраве“ (8 места); „Социални дейности в здравеопазването“ (8 места) и „Медицинска козметика“ (15 места). Три са специалностите, в които обучението е само срещу заплащане – „Социални дейности“ (6 места), степен „Бакалавър“, „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ (35 места), степен „Магистър“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ (20 места), степен „Магистър“.

Точно в 9.45 ч в зала „Асклепий” на Ректората ще бъде изтеглен изпитният вариант по химия. Това ще стане на произволен принцип в присъствието на ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов, зам.-ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова, декана на Факултет „Медицина” проф. д-р Аспарух Аспарухов, зам.-декана на Факултет „Фармация“ доц. д-р Павлина Йорданова, председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по химия проф. Ангелина Стоянова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова и журналисти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: