Главният прокурор посети района с незаконно загробените отпадъци край Червен бряг /снимки/

09.07.2020 15:04

Главният прокурор на Република България Иван Гешев посети днес землищата, находящи се  в района на гр. Червен бряг и с. Рупци, обл. Плевен, където бяха намерени изкопни ями, служещи за незаконно съхраняване на отпадъци, притежаващи белезите на опасни такива. Работата на екипите се извършва във връзка с досъдебното производство, по което в качеството им на обвиняеми са привлечени А.Б., П.Б., както и длъжностни лица, информират от Пресцентъра на Прокуратурата.


„До този момент са изкопани над 120 тона. Данните са, че това е оловен сепаратор – вещество, което остава след обработката на акумулаторните батерии, което не подлежи на допълнителна употреба  и трябва да се съхранява при специални условия. Затова е много скъпо, т.е., ако го изнесеш в Германия, ще трябва да платиш два-три милиона евро. По-лесното е да го зариеш, където прецениш. Има леки нива на радиоактивност, при определени условия представлява опасност за здравето на хората, за въздуха, за почвата. Това е едно от местата. Наблизо има едни четири ями на ТКЗС с размери 10 на 6 м с дълбочина 3 м, които са запълнени със същото. Отпадъкът е идентичен, маркировките са идентични. Има още две такива места – едно около Плевен и едно до София в близост до „Кремиковци“. Така че говорим за стотици тонове опасни отпадъци. Стотици тонове, с които някой трови нашите деца, въздуха, почвата, за да спести 2-3 милиона лева или евро. Това е престъпление срещу бъдещето на България“, коментира главният прокурор.


„Ако си „бял бизнесмен“ и правиш това нещо, не искам да си представям какви са „черните“. Виждате, че всички работят в специални костюми, въздухът е рисков, има ниски нива на радиация. Благодаря на всички колеги от МВР, прокурори, служители на РИОСВ, защото работят в изключително трудни условия“, заяви Иван Гешев. Той попита и „в коя държава от ЕС това може да се случи – лицензирана фирма, която няма никакви кадри, никаква техника, и плаща на някой, за да се зарие опасният отпадък“.


В отговор на журналистически въпрос по отношение статута на имоти в „Росенец“ главният прокурор призова прокуратурата да не бъде въвличана в политически игри. „Принципно ще ви отговоря , че прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски. По същия начин, по който днес извършваме действия по претърсване и изземване в Администрацията на президента, по същия начин извършихме действия и в Министерството на околната среда и водите и в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Имаме еднакви стандарти и не ги прилагаме в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, за Доган, за Пеевски“.

Снимки: Пресцентър, Прокуратура на Р България

#тагове:

НАЙ-НОВИ: