ДЕН: „Дясната” политика на ГЕРБ – чист социализъм

08.07.2020 16:15

Ние от Гражданско сдружение „Достойнството на един народ”-ДЕН, с нарастваща тревога, наблюдаваме революционния устрем на управляващите за преформатиране на бизнеса в България. Този устрем граничи с античовешките методи от времето на „великата октомврийска социалистическа революция” в Русия и периода след преврата в България на 9 септември 1944г. „Запазена марка” на мнозинството в Парламента и на правителството е подходът „говори едно – прави друго”, закълни се в дясното, а налагай ретроградни евразийски социалистически практики в икономиката.
Фактите са много и твърде драстични:
•    Държавата на няколко пъти се опита да извърши или извърши безпринципна национализация на частен бизнес – Национална лотария, Дунарит, БФБ, ЕМКО и др.  Националната лотария, с оглушително „мълчание на Министерство на финансите”, бе толерирана през създадения от властта законодателен, управленски и надзорен комфорт, което ощетяваше държавния бюджет.

•    В същото време, държавни дружества и структури/като ББР/, продължават да наливат щедро пари на данъкоплатците в бизнеса на лоялни на властта бизнесмени с монополни позиции в даден сектор, независимо от репутацията, стабилността и гаранциите за възвращаемост на тези инвестиции;

•    Последният десен и пропазарен „хит” на управляващите, е намерението на държавата да стане основен „играч”, със стотици милиони инвестиции, на силно конкурентен и с голям инвестиционен риск пазар, като този на горива и  петролни продукти на дребно. Създадените държавни монополи ни доведоха само до свръхзадлъжнялост и заплаха от неплатежоспособност : НЕК; БДЖ, ТЕЦ Марица-Изток 2, Топлофикация-София, общински ВиК и много други.;

•    „Държавни средства няма да се ползват за увеличаване на капиталовите буфери на нито една банка”, казаха от правителството. Видяхме, че и това обещание за ненамеса в капиталовите структури в банковия сектор, беше нарушено и държавата инвестира безпринципно и непазарно поне 140 милиона лв. в акции, на двойна от пазарната цена, в частна банка с капиталов недостиг по критериите на ЕЦБ и няколко предходни спасителни държавни инжекции на ликвидност.

•    Дори и един добър, като първоначален замисъл, експертен проект за съживяване интереса към собствеността и ликвидността с акциите от масовата приватизация, беше опорочен от Министерство на финансите, с натрапено задължение за извършване на изрично разпореждане с тях в рамките на 5 години или акциите, дивиденти и права по тях на гражданите, ще бъдат национализирани безвъзмездно от страна на държавата.

•    Периодично през годините на управление, управляващите лансираха намерения  или гласуваха законодателни изменения за национализация на: ЕРП, партидите на гражданите в частните пенсионни фондове, притежаваната от чужденци собственост върху земеделски земи и др.

•    Наливат се милиарди левове в държавни, непазарни и неодобрени от ЕК проекти в съдружие с Кремъл и при липса на пазарна оценка, и гаранции за възвращаемост.

•    Раздаваха се, както на ведомствата от времето на социализма, така сега частни футболни клубове, с натрапено задължение за издръжка чрез „съпорт” от държавата;
Мантрата на ГЕРБ: „Подкрепете нас, защото сме стълб на дясното, водим проевропейска и прозападна политика, и сме единствен гарант, за да не дойдат социалистите на власт” е куха фраза нямаща нищо общо с истината.
От „Достойнството на един народ” – ДЕН заявяваме, че сегашното правителство се превърна от уж дясно-патриотично в откровено национал-популистко и ден след ден тласка България в блатото на безвремието и в задния двор на Европа.

Пресофис, ДЕН

#тагове:

НАЙ-НОВИ: