В област Плевен няма проблем с легловата база за COVID пациенти, над 250 са вече излекуваните

06.07.2020 13:46

 

По инициатива на областния управител Мирослав Петров днес се проведе работно заседание в редуциран състав на Областния оперативен щаб. На територията на област Плевен няма проблем с легловата база, предвидена за лечение на болни с коронавирус инфекция, стана ясно от изказването на заместник-директора на РЗИ – Плевен д-р Илиян Минчев. От общо 135 легла с допълнителна опция за увеличаване на броя до 170 към днешна дата заети са само три. В област Плевен няма случаи на тежко протичане на заболяването. 43 са заразените с коронавирус, 439 са карантинираните, починалите са 6, а общият брой на излекуваните надхвърля 250 човека, информира д-р Илиян Минчев. Той допълни, че са взети 80 проби от контактните на последните позитивни случаи в Гулянци и Плевен и резултатите се очакват да излязат късно тази вечер или утре. След свалянето на КППТ-та в Буковлък няма нови случаи на заразени с коронавирус там, допълни д-р Минчев. Той информира още, че от РЗИ- Плевен продължават да дават дежурства на ферибота Никопол-Турну Магуреле.

Организацията на работа в УМАБЛ – Плевен във връзка с COVID е на високо ниво с фокус върху здравето и безопасността както на пациентите, така и на медицинския персонал. В момента в болницата се лекуват трима пациенти с коронавирусна инфекция, информира директорът на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” доц. Цветан Луканов.

По време на срещата бе коментирана и темата за финансовото обезпечение на PCR лабораторията в Плевен. По информация на ректора на МУ – Плевен проф. Славчо Томов себестойността на една проба е между 74 и 80 лв. От началото на нейното функциониране са направени 6562 проби като най-голям дял от тях са изпратени от РЗИ и УМБАЛ „Д-р Георги Странски”- Плевен. „Обхванали сме целия спектър от възможности за тестване”, увери проф. Славчо Томов. Областният управител Мирослав Петров бе категоричен, че ще направи всичко възможно, в рамките на своите правомощия, да съдейства за осигуряването на финансиране за работата на лабораторията.

Снимки и информация: Областна администрация – Плевен, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: