Цветелин Горанов: Надявам се на 15 септември всички да сме в двора на училището без маски

01.07.2020 12:00

За необичайната учебна година в условията на извънредно положение, за резултатите на учениците и опита с дигиталното обучение разговаряме с Цветелин Горанов, директор на НУ „Христо Ботев” – Плевен.

Г-н Горанов, завърши една необичайна учебна година. Какви са резултатите на Вашите ученици, справихте ли се?

Животът в нашето училище, въпреки онлайн обучението, не спря, тъй като осъществихме поредица от различни инициативи. Организирахме конкурс за рисунка на тема „Моето училище през пролетта”, учениците ни рисуваха на тема „Великден“ като техните творби бяха разпечатани, ламинирани и подредени в изложба на оградата на училището. Проведохме отново онлайн и Конкурс за рисунка, разказ и авторско стихотворение на тема „Ботев в детските очи“ по повод 17 май – патронен празник на училището и 88 години НУ „Христо Ботев“. За 24 май проведохме онлайн програма по Деня на славянската писменост и българската просвета  и култура. В електронна среда бе осъществена програма за края на учебната година за учениците в 1, 2 и 3 клас.

С тези инициативи поддържахме духа на децата вкъщи. Що се отнася до самото онлайн обучение мога да кажа, че учителският труд по време на пандемията бе подложен на мониторинг не само от учениците, а от родителите. Родителите също присъстват на уроците и виждат как реално протичат часовете с техните деца. Резултатите на нашите ученици са добри. Няма как да дам конкретни резултати за 4 клас, тъй като не бе проведено Национално външно оценяване.

Като голям успех отчитам факта, че на 100% учениците ни се включиха в дигиталното обучение. Дори всяка сутрин имахме тренировка за старт на деня онлайн, а вечер нашият психолог провеждаше терапия с родителите, за да им окаже подкрепа в периода на социална изолация.

Не мога да подмина и нещата, които направихме, за да бъде училището ни по-уютно. Вече имаме зоокът, по проект на ПУДООС и МОСВ „Чиста околна среда“ създадохме кът за отдих, изградена е водна стена в в коридора на училището. Няма проект, по който да не участваме.

Осъществихме контакти с културни институти в Плевен като имаме договор за сътрудничество с най-старото читалище в града – „Съгласие 1869”. Не на последно място участваме в културния живот на града чрез Фанфарния оркестър, мажоретния състав и ВГ „Ботевци пеят”.

В нашето училище насърчаваме патриотичното образование и стимулираме четенето, защото не е тайна, че децата днес трудно сядат с книга в ръка. За тази цел каним по-големи ученици от други училища в Плевен, които да им четат, както и третокласници да четат на първокласници.

Едно от очакванията ни за новата учебна година е да бъде изграден физкултурен салон. Имаме одобрен проект към МОН, чакаме реализацията.

НУ „Христо Ботев” – Плевен е в партньорски отношения с българско училище в Монреал. Как осъществихте тази връзка на хиляди километри от Плевен?

Аз много държа дейността на нашето училище да е публична. Имаме сайт, където всичко, което правим се публикува. Така бяхме качили нашата патриотична програма за 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Тя е била видяна от Българското училище „Св. Св.Кирил и Методий” в Монреал, потърсиха ни и дадохме интервю за тяхната телевизия. Така започна едно много добро взаимодействие, осъществихме контакт и с Канадско-българския културен център „Зорница“. Изпращаме информация за проведени наши събития, а те ги разпространяват сред българската общност в Канада

Приключихте ли с приема в 1 клас и доволен ли сте?

Да, приемът при нас е осъществен. Изпълнихме първоначално поставените ни цели. Като цяло обаче за съжаление трябва да се отбележи, че спада броят на децата в общината.

Другата ваша дейност е свързана с работата Ви на общински съветник в местния парламент на Плевен. Там сте и председател на ПК по образователна политика и читалищна дейност. Кое от работата Ви до момента може да отличите?

Да си общински съветник е отговорност. Винаги съм споделял с колегите, че ние в Общинския съвет трябва да даваме пример, да вземаме мъдри решения, за да не ни бият с камъни по главата хората след 4 години. Стремя се чисто експертно да бъда полезен на ОбС-Плевен. Аз съм бил секретар на едно от големите читалища в областта – „Никола Вапцаров” в Червен бряг и казах по време на заседанието на комисията, която трябваше да разпредели държавните средства за читалищата в общината, че тази субсидия не е даденост, а трябва да се заслужи с работа и дейност. Читалището е храм, в едно малко село то е единственото място, където може да се заеме книга например. Проблем е и, че в повечето случаи у читалищните ръководства липсват иновативни идеи, не участват и никога на са участвали в програми, не се стремят да привличат средства, да организират различни инициативи. Радвам се, че постигнахме консенсус при разпределянето на субсидията, въпреки, че имаше доста напрежение.

Мога да отбележа и като важно решение на Общинския съвет сливането на Центъра за работа с деца и Центъра за ученическо техническо и научно творчество. Смятам, че там всеки трябва да си заслужи заплатата, а и това е начинът да се създаде една работеща структура.

Един общински съветник не може да разбира от всичко. Едни разбират повече от земеделие, други от гори, строителство и т.н. Аз искам да съм полезен с това, от което разбирам. От 20 години съм в областта на образованиетои култура, познавам проблемите в тези сфери.

Да се върнем отново към учениците на финала на разговора ни – какво ще им пожелаете за лятната ваканция?

Преди всичко искам да им пожелая да имат едно хубаво и безопасно лято и на 15 септември да сме в двора на училището без маски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: