Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите чества 30 години от възстановяването си

26.06.2020 8:28
Днес Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите чества 30 години от възстановяването си.
На 26.06. 1990 година Инициативен комитет на военноинвалиди и военнопострадали от цялата страна свикват и провеждат в София възстановителен конгрес на създадения на 29.03.1915 г. в подкрепа на пострадалите във войните за национално обединение и закрит с решение „А” № 430 на Политбюро на ЦК на БКП от 1 декември 1950 г. Съюз на пострадалите от войните и фашизма в България (първоначално наименование- „Съюз на дружествата „Инвалид” в България). Това е една от най-старите неправителствени организации в България.
Организацията има уникална двойна национална представителност- от една страна по специфичния Закон за военноинвалидите и военнопострадалите и от друга по Закона за интеграция на хора с увреждания.
В съюза членуват над 4200 военноинвалиди и военнопострадали, организирани в 94 регионални структури- дружества и секции „Военноинвалид” в 28-те области на страната. Организацията работи в обществена полза и в защита правата на български граждани, пострадали при изпълнение на конституционните си задължения по чл.59 т.1 и техните семейства, интегрирането им в обществото и социалната им реализация, подкрепа на членовете при решаване на социално-икономическите им проблеми, утвърждаван на духовни ценности и традиции на българския народ с оглед съвременните принципи на гражданското общество.
Основните проблеми пред ръководството на организацията са незаинтересоваността от страна на държавата, високата безработица и ниските пенсии на членовете от 150 до 200 лева, което ги нарежда на най-ниското социално стъпало в страната, намаляване на процентите инвалидност под 50 % с което членовете ни губят мизерните си пенсии или отхвърляне на военната инвалидност от ТЕЛК комисиите, с което губят малкото си привилегии разписани им в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.
В дружество „Военноинвалид”-Плевен членуват 85 военноинвалиди и военнопострадали от общините Плевен, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Левски и Пордим.
От години водим разговори за подписване на работно споразумение с общински съвет-Плевен и с община-Плевен и за изграждане и поставяне на паметна плоча на загиналите в мирно време военнослужещи от Плевен и Плевенска област, като и по двата въпроса имаме обещания и от двете институции но без резултат до момента. Друг основен приоритет е намиране на дарители за подпомагане работата на дружеството и на членовете в най-тежко социално и здравословно състояние, като тук е и момента да изкажем благодарност към фондация „Чудесата на децата” гр. Плевен, която не еднократно ни подкрепя и помага през последните години, доброволците на Плевен и не на последно място на началника на гарнизон Плевен и на ВВВУ „Георги Бенковски” бригаден генерал Юлиян Радойски и пиара на училището Валя Минкова за подкрепата им към членовете на дружеството по време на пандемията.
Искам да се обърна към всички военноинвалиди и да им благодаря за службата в името на родината, а на военнопострадалите да им благодаря за саможертвата и да им пожелая най-вече здраве и благоденствие на тях и на техните семейства и за финал поздрав с 105 годишния девиз на съюза: „ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ”, казва председателят на  дружество „Военноинвалид”-Плевен Илиян Христов.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: