Къпането и плуването във всички водни площи на територията на община Гулянци е строго забранено

26.06.2020 13:23
С повишаването на температурите крайбрежията на реките Дунав, Искър и Вит, както и затворените водоеми стават все по-привлекателни за разходка, риболов и отмора. За съжаление прохладните води блазнят хората да се потопят в тях, а това крие много опасности.
Община Гулянци напомня на гражданите, че къпането и плуването във водоемите на територията на общината е абсолютно забранено със заповед на кмета № РД-09-70/04.05.2020 г., съгласно Наредбата за водоспасителната дейност и обезопасяването на водните площи. Всички зони по поречията, чието положение и характерни особености създават предпоставки за къпане и плуване се обозначават със забранителни табели, извършват се обходи и наблюдение. Това само по себе си не е достатъчно, тъй като на територията на общината има около 80 км. речни брегове както и десетки водоеми, които няма как да са под непрестанен пряк контрол.
Затова Община Гулянци призовава гражданите да спазват забраната за къпане и плуване.
Най-уязвими от фатални водни инциденти са децата. По данни на БЧК през последните 5 години вследствие от удавяния са загинали между 10 и 16 деца годишно. Пикът на фатални инциденти е бил през 2008 г. – 32 удавени деца, както и през 2012 г. – 22. Затова не подценявайте опасностите, говорете с децата, обяснете и на тях какви рискове крият реките и другите неохраняеми водоеми и защо не бива да се къпят в тях или да ходят на разходка в близост без възрастен придружител.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: