Найден Зеленогорски: Силно се надявам „Кайлъка“ да бъде даден на Общината, но с финансиране

23.06.2020 15:59

Силно се надявам парк „Кайлъка“ да бъде предоставен на Общината, но с финансиране, за да може той да се поддържа. Така коментира една от актуалните теми в Плевен през последната седмица лидерът на Гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ /ДЕН/ Найден Зеленогорски. Той подчерта, че разходите за поддръжката на парка биха били в милиони левове и даде пример, че едно огромно перо например би бил договор за почистване и сметоизвозване, както и дейности като кастрене на дървета и т.н.

Темата за „Кайлъка“ коментира и председателят на групата съветници „Демократична България – Обединение“ в Общински съвет – Плевен Христо Таслаков. Той подчерта, че именно тяхната група е била катализаторът за това да се потърси чрез писмо решение за парка от екоминистъра миналия месец и изрази надежда въпросът със собствеността на „Кайлъка“ да намери удачно решение в началото на следващия месец, каквито заявки е дал премиерът Борисов при среща с кмета Георг Спартански миналата седмица.

Има един скрит проблем, свързан с „Кайлъка“, и това е проблемът с финансирането, коментира още Таслаков. И добави, че заедно с Албена Симеонова, която също е общински съветник и е част от Зеленото движение, са се консултирали с добри паркови специалисти и очакват техния анализ за това какви бюджетни средства биха били необходими, за да се поддържа парка в едно добро състояние. Средствата трябва да се разделят на две – един еднократен транш, който да помогне на Общината да острани 25-годишното неглижиране на парка, а след това да има един редовен и нормален бюджет за системна поддръжка, каза още Христо Таслаков. Ще се търсят през следващия програмен период и участия с проекти по европейски програми.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: