След сигналите за унищожени пчели в Плевенско разпоредиха на БАБХ да предприеме мерки

23.06.2020 15:15

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществен интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на земеделието, храните и горите и изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да предприемат мерки за опазване на пчелите от отравяне с препарати, които често се използват за растителна защита. За това информираха днес от Пресцентъра на Прокуратурата.

Действията на прокуратурата са предприети по сигнал, подаден  по електронен път от журналиста Валя Ахчиева до главния прокурор на Република България. В същия се съобщава, че в Плевенския регион умишлено се умъртвяват пчели от години, като до момента различни институции отказвали да се ангажират и разрешат проблема. Според автора на сигнала, това се осъществявало от арендатори, които пръскали със забранени за ЕС вещества за растителна защита, които обаче  били смъртоносни за пчелите.

С оглед изнесеното, ВАП е разпоредила да се извърши проверка по сигнала на Окръжна прокуратура – Плевен, съобразно компетентността и в този район.

Същевременно ВАП ангажира министъра на земеделието, храните и горите  и БАБХ  да предприемат мерки за опазването на пчелите, съгласно чл.1, т.6 от Закона за пчеларството (ЗП) и осигуряване на условия за развитието на пчеларството като подотрасъл на животновъдството за създаване и поддържане на необходимия брой пчелни семейства, за поддържане на биологичното разнообразие и екологичното равновесие в природата, получаване на нормални добиви от културните растения и производство на качествени пчелни продукти, съобразно ЗП. Както и за спазване на наредбата за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, издадена от министъра на земеделието и храните.

За предприетите мерки ВАП следва да бъде уведомена в най-кратък срок.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: