5500 са издадените разрешения за карти за паркиране на хора с увреждания в Плевен

22.06.2020 16:27

5500 са издадените разрешения за карти за паркиране в „Синя зона“ в Плевен на хора с увреждания. Данните изнесе кметът Георг Спартански по повод коментари в социалните мрежи за паркирането в тези зони на Плевен като то да бъде достъпно за хората с увреждания без ограничения във времето и без посочени места за това.

Решението на въпроса е в Наредба 3 на Общински съвет – Плевен, обясни Спартански, променена преди време след сигнали за злоупотреби с правото да се паркира. Кметът припомни, че старият режим на хора с увреждания в рамките на „Синя зона“ и на общинските паркинги допускаше без ограничения във времето и без конкретизация на местата, хора, притежаващи карти да паркират като хора с увреждания, като можеха да го правят където и пожелаят и за колкото време решат. Заради многобройните сигнали за злоупотреби от хора, които се ползват от такова право, а реално го нямат, т.е. ползват карти за паркиране на своите близки, Общинският съвет реши да направи промяна в този режим на паркиране.

„Съобразихме се с масова практика в други общини и се оказа, че Плевен е една от малкото, оставили толкова либерален  и безконтролен  режим за хора, които злоупотребяват. Нямам предвид физически увредените хора, а тарикатите, които с карти на такива хора, или с фалшиви телкове се ползват без основание от правото на такова паркиране“, коментира Георг Спартански.

Кметът бе категоричен, че Община Плевен и Център за градска мобилност нямат възможност да проверяват хилядите ТЕЛК решения, които се носят. В администрацията са длъжни, когато дойде лице с ТЕЛК решение, без да бъде обсъждана неговата диагноза, нито степента на инвалидност, отразена със съответните проценти, да му бъде издадена карта за паркиране. В резултат на това активно действащи са 5500 разрешения за такива карти, посочи Спартански.

„И нека критиците на кмета да ми кажат: Имаме ли ние 5500 места само да настаним хората с такива карти? Нямаме. Имаме ли многохилядна нужда всеки български гражданин да паркира, когато идва по делова работа в централната част на Плевен? – Имаме. Защо трябва заради хора, които тежко спекулират с това право и ние не можем и нямаме механизми да ги контролираме, да лишаваме нормалните хора от ползване на тази услуга“, добави кметът Спартански. Той посочи, че Общинският съвет е приел за редно да бъде уеднаквена практиката в Плевен с тази на други Общини в страната. И даде за пример, че в Община София до 4 ч паркирането за хора с уреждания е безплатно само в обозначените в синьо места в „Синя зона“, във Варна е до 3 часа безплатно на обозначени места, същият е и режимът в Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и т.н. Именно такъв режим е и в Плевен – до 3 часа безплатно на обозначените за това места.

Проблемът не е в лошия кмет или в престъпните съветници, а в това, че имаме 5500 карти, каза още Георг Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: