Плевенско сдружение отличи трима военнослужещи, спасили човешки живот

22.06.2020 17:03

Трима военнослужещи от 61-ва механизирана бригада бяха отличени днес от Сдружение „Артилерия –ген.Владимир Вазов” за това, че са спасили човешки живот. Лично председателят на Управителния съвет на Сдружението о.р. подп. инж. Радослав Георгиев днес в Карлово е връчил приз „Доблест първа степен за спасен човешки живот” на ефрейторите Марин Кънев, Чавдар Караджов и Борислав Лилов. Церемонията се е провела пред личния състав на Бригадата в нова зала до поделението при спазването на всички противоепидемични мерки.

Това са едни доблестни мъже, които трябва да се гордеят със себе си, с тях трябва да се гордеят семействата им, колегите им и цяла България, подчерта о.р. подп. Георгиев. На командира на бригадата той е връчил книга – фронтови дневник, посветена на Втората световна война и плакет по повод 15 години от създаването на плевенското сдружение.

Тримата ефрейтори са отличени за това, че са спасили живота на мъж на 11 май т.г. На подбалкански път София-Бургас, в близост до полигон Анево, община Сопот, ефрейтор Марин Кънев от 3-ти механизиран батальон  на 61-ва механизирана бригада като длъжностно лице на полигона забелязва, че човек, който извършва ремонт на тежкотоварно МПС изпада в безсъзнание на пътното платно. Първата му реакция е да се обади на дежурния медицински екип, обслужващ занятията на полигона. Впоследствие извиква на помощ ефрейторите Чавдар Караджов и Борислав Лилов от зенитно ракетния дивизион, които са група за обслужване на материалната база в района. Ефрейтор Лилов констатира, че пострадалият си е глътнал езика и се задушава. С бързи и навременни действия те правят необходимото и работникът идва в съзнание. След като пристига санитарният автомобил, старшина Любка Игнатова оказва помощ на пострадалия и подава сигнал за инцидент на национален номер за спешни повиквания – 112.

С бързата си и адекватна реакция, благодарение на опита си, военнослужещите спасяват най-ценното – човешкият живот.

Във времена, в които се стремим към запазване на морал, взаимопомощ и човечност, те показаха, че все още тези ценности съществуват.

Снимки: личен архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: