Десет са желаещите да реализират в Плевен проекта за електрически автобуси

22.06.2020 15:45

Десет дружества, сред тях и чуждестранни, са подали своите оферти за изпълнители на проекта на Община Плевен за утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в града. Това съобщи кметът на Общината Георг Спартански. Участниците са предимно Дружества по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД), в които част от българските фирми си партнират с такива от Германия, Турция, Китай и др.

Проектът за електрически автобуси и зарядни станции за тях е в партньорство с „Тролейбусен транспорт” ЕООД – Плевен, разработен е по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, информират от Пресцентъра на местната управа.

В рамките на процедурата ще бъдат закупени и доставени 14 нови съвременни екологични електрически транспортни средства (подвижен състав) на обществения транспорт и зарядни станции към тях, което ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шума и вибрациите и значително спестяване на енергия. С част от средствата, които са на обща стойност 17 937 524.44 лв. /с ДДС/, се предвижда проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни работи за изграждане на места за зарядни станции в двете тролейбусни депа, интегриране на придобитите електробуси към съществуващата интелигентна транспортна система и други съпътстващи дейности.

Намеренията са с новите електрически автобуси да бъдат обхванати линии в Индустриалната зона, за които няма кандидатствали превозвачи в обявените търгове, както и ще бъдат подобрени връзките между отделните квартали на града, поясни по-рано кметът на Община Плевен Георг Спартански. След реализация на проекта Плевен ще затвърди мястото си на първи и единствен в страната с изцяло екологично чист масов градски обществен транспорт с нулеви вредни емисии.

Снимката е илюстративна

#тагове:

НАЙ-НОВИ: