Спартански поиска от Борисов решения за „Кайлъка“, обходния път и Спортната зала

18.06.2020 17:50

По покана на премиера Бойко Борисов кметът на Плевен Георг Спартански е провел вчера среща с него в столицата, в която са участвали вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов. Това информира днес на пресконференция Спартански като подчерта, че пред министър-председателя е поставил 4 важни за Плевен въпроса  – управлението на парк „Кайлъка“, изграждането на обхдоден път на Плевен, завършването на Спортната зала и средства за ремонт на 21 улици в града.

Пред премиера Спартански е подчертал важността на парк „Кайлъка“ за плевенчани като от 17-18 години няма регулярна и систематична поддръжка. Хората не се интересуват чия собственост е парка, а ги интересува в една чиста и здравословна среда да правят контактите си с природата, да спортуват и да се разхождат, коментира кметът. И припомни, че паркът е държавна собственост и Общината няма право да харчи пари за поддръжката на държавни обекти. В момента на места тревата достига до височина 2 метра, има множество паднали изсъхнали клони, непочистени места, не се извършва организирано сметосъбиране и сметоизвозване, каза още Спартански. Той припомни, че миналия месец е изпратил писмо до екоминистъра с конкретни предложения за управлението на „Кайлъка“. На срещата при премиера е обсъдено, че е целесъобразно собствеността на парка да се предостави на Общината като в последствие тя ще получава приходите от наеми, които средства да бъдат използвани за облагородяването на парка. Като участие в поддръжката ще вземе и общинската фирма Паркстрой. Така ще се даде възможност Общината да кандидатства по европейски програми заедно с неправителствени организации.

На срещата приемиерът е заявил, че до 2 седмици трябва да се намери решение на ниво Министерски съвет за парк „Кайлъка“. По повод различни коментари в социалните мрежи по повод управлението на „Кайлъка“ Спартански заяви, че ако собствеността бъде претрансформирана от публична държавна в публична общинска собственост, нищо от парка няма да се продава. „Декларирам с цялата си отговорност, че докато съм кмет няма да внасям предложения и ще се противопоставям на такива за продажби на части от „Кайлъка“, това е неморално и е недопустимо, не отговаря на интересите на гражданите“, категоричен бе кметът.

Вторият проблем, поставен пред Борисов, е бил за обходния път на Плевен, който ще е връзката за автомобилите от АМ „Хемус“ към пътя за Русе. Спартански подчерта, че категорично не е съгласен с вариантите, представени миналата година от АПИ и минаващи през защитената местност „Кайлъка“. На срещата е коментиран по-скъпият, но най-удобен за Плевен и плевенчани вариант – от Бохот покрай Тученица и да се излезе при село Гривица. Там има начертани на картите на земеделските земи полски пътища и без тромави процедури, свързани с очуждаване, може да се изпълни този път. Трасето ще е с дължина от над 20 км и стойността ще е около 120-140 млн лв. Това е вариантът, който ще даде едно безконфликтно свързване на „Хемус“ с пътя за Русе при село Гривица, смята Спартански.

Третата поставена пред премиера тема от плевенския кмет е за незавършената Спортна зала на бившата колописта. Проектът е за застроена площ от 4600 кв. м., за 3200 седящи места, 300-350 паркоместа като 10% за хора с увреждания. До момента са вложени 2 млн.лв. за първия етап на проекта като е изграден общ фундамент, но от 5 години няма финансиране. Спартански е предложил да се направи препроектиране и да се намали капацитетът на залата, като според експерти така ще се постигне и намаляване на сумата за втория етап от 4 до 5 млн. лв.

Четвъртата тема, поставена от кмета Георг Спартански, е за възможността за целево финансиране на над 20 плевенски улици на обща стойност е 4 100 000 лв.

Намерих необходимото разбиране от страна на представителите на централната власт – премиера, финансовия министър и вицепремиера. Ще стартираме с „Кайлъка“, в рамките на броени седмици може да се намери практическо решение на въпроса. Имам надеждата, че в един сравнително кратък период и въпросите за Спортната зала, обходния път и ремонта на улиците, ще намират поетапно решение, каза в обобщение след важната среща при премиера вчера Георг Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: