Ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ“ предлага богат избор от козметични препарати за поддръжка и хигиена на вашия любимец, храни и груминг услуги

18.06.2020 17:41

Първата смяна на козината е в периода между четвърта и седем месечна възраст. При малките кученца започва опадане на „бебешките косми“ и поникване на нова космена покривка. Тази смяна на косъма представлява нормално физиологично явление, при което кучешкият организъм освобождава младия и неразвит косъм, заменяйки го с постоянна космена покривка. При възрастното куче смяната на козината (линеене) е тясно свързана със сезона. Характерно е, че кучетата подменят космената си покривка два пъти годишно – пролет и есен. Този процес е постепенен и може да продължи доста дълго, до пълната подмяна на космите – до над два месеца. Hopмaлнo e живoтнитe дa cмeнят ĸoзинaтa cи един до два пъти в гoдинaтa, нo aĸo тoвa пpoдължaвa пpeĸaлeнo дългo или опада на „петна“ ( обезкосмени участъци) мoжe дa e знaĸ зa определено заболяване и тогава трябва да има посещение при ветеринар. Oĸaпвaнeтo e cимптoм зa aлepгия, бълxи, cлънчeвo изгapянe или гъбичнa инфeĸция, a пoняĸoгa дopи бpeмeннocт.


По време на смяна на козината, за да не е пълна къщата с косми е необходимо често разресване с четка, подходяща за козината на кучето. Някои кучета не обичат да ги сресват, но това е нещо, за което стопаните трябва да грижа и да ги приучват от малки. С времето кучето свиква и така то има по-хубава, мека и пухкава козинка, а космите вкъщи са по-малко.
Къпането е задължителен, неизбежен елемент от живота на едно домашно куче – дори ако то не е много съгласно! Честотата на баните зависи от фактори като начин на живот и предназначение на кучето, дали живее в двор, в клетка или в дома, тип космена покривка, възраст, здравословно състояние. Препоръчително е един път на два месеца.
В клиника ‚ИДА-ВЕТ‘ предлагаме богат избор от козметични препарати за поддръжка и хигиена на вашия любимец, храни и груминг услуги.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: