Рожденият ден на големия Парцалев в „Сълза и смях” /снимки/

17.06.2020 14:50

На 16 юни кметът на община Левски –Любка Александрова, общински служители и представители на НЧ „Георги Парцалев-1901” участваха в празничното събитие  организирано в столицата  от  съграждани на Георги Парцалев – 95 години  един Дон Кихот.

Сред гостите бяха журналистът Георги Тошев, автор на  биографичната книга „ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ. Хамлет от град Левски“ първото мащабно биографично изследване, артистите съхранили паметта за  уникалния Парцалев – Мария Гурбешлиева, Мария Статулова, Латинка Петрова, Драгомир Драганов, Краси от „Акага”.

Инициаторът на събитието, художникът Илиян Йорданов, нарисувал портрет на Парцалев, заедно с Асен Шопов и водещият – стендап актьорът Георги Николов успяха да направят празника вълнуващо преживяване. На рожден ден, като на рожден ден на актьора разсмивал публиката до сълзи, с усмивки, песни и пожелания. Талантът и човещината могат да пребъдат във времето, доказа Парцалев, а това е пример и повод за истинска  гордост, не само за  съгражданите му, но и за цяла България.

И няма нищо случайно,че в последния момент мястото на събитието се оказва театър „Сълза и смях”, отбеляза кметът на Община Левски Любка Александрова, защото, както пише в книгата си Георги Тошев, първата изява през 1957 г.на сатиричния състав с пиесата „Баня” от В.Маяковски с участието на Парцалев е  била в този театър.

Любка Александрова благодари на всички за споделения рожден ден на Георги Парцалев, на всички организатори, направили възможно това, на читалище „Славянска беседа”, на театър „Сълза и смях” за гостоприемството. „Хубав празник и нека да е леко на душата, да почувстваме един истински празник, на един истински велик българин!”, пожела Александрова.

Авторът на  биографичната книга „ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ. Хамлет от град Левски“- Георги Тошев сподели, че за написването на книгата го провокирала приживе Стоянка Мутафова. Голямата Татяна Лолова също го стимулира да  започне своето пътуване. Появява се и Илиян с разкази и спомени.

„Парцалев до ден днешен ни събира ,а това е привилегия на изключителните… Живеем във време на безпаметност, да си спомняме е привилегия. Нека да помним, и Стоянка ,и Парцалев, и големите български  артисти…” пожела Георги Тошев и покани всички  на 18 юни (четвъртък) от 18,30 ч. в Сатиричния театър – Голяма сцена на представянето на биографичната книга „ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ. Хамлет от град Левски“.

Мария Грубешлиева- Муки, дъщерята на Стоянка Мутафова: „Аз имам много, много спомени с Георги Парцалев покрай майка ми.   Израстнах в сатиричният театър между едно съзвездие , като Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Татяна Лолова, Невена Коканова и имам много спомени от всичките тях. Даже искаме да напишем с Евгени сега, една книга. ..

Помня  пътуването с майка ми и турнетата. Вечерно време техните представления на сцената, събирането ни , прекарвахме много хубаво. Майка ми и Парцалев се разбираха изключително много. Много постановки съм гледала с него. Беше много добър актьор, не само комедиен, беше много добър и драматичен актьор…”

Какво бихте  пожелали на  Георги Парцалев, ако беше тук, на своя 95-ти  рожден ден? Какво   бихте му казали, ако беше до вас?

Латинка Петрова: Бих му казала, ако е възможно да се скрие от хората за малко, за да си почива. Но той, щеше да каже: „Не, Лалке, това ми е живота, това ми е света. Искам хора“. И нашите пътувания, последните 2 години преди неговата смърт, бяха все на тази тема. Малко да си починем. В същото време, в първото село, цялото село го накачулва и започва една лакардия…….

Пацо казва: „Обичам ги тия хора, защото са неподправени, защото са истински”…такъв беше и той- истински. Той играеше само от предложените обстоятелства, той не правеше образи , да се представлява някакъв, беше посочен свише. Бог му беше казал: „ Ти само ще радваш хората“ и като един метеорит , блесна и изчезна..

Жалко,че толкова кратък му беше живота. А в дните на демокрация щеше да бъде в първите редици, аз съм убедена. Той беше джентълменът на театъра, той беше елегантния, той беше тъжния клоун и затова го обичах много. Имам чувството ,че съм част от живота му , както той от моя. И сега когато паля в черквицата свещ, започвам за покойниците , първо започвам с неговото име. Както си обещахме да се пазим..Който иде пръв горе , да пази другия. Дано да се случват и тези чудеса, да го усещам толкова жив, толкова истински и сега. …когато го сънувам да казва „ Добре съм, тук е чудесно!“

Снимки и информация: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: