В Плевен бе открита изложба в памет на академик Светлин Русев

16.06.2020 10:54

Уникална изложба с творби на академик Светлин Русев бе открита в родния му Плевен. Повод за културното събитие е рожденият ден на големия български творец – 14 юни, 1933 г., и две години от кончината му – 26 май, 2018 г.

На откриването на експозицията в Арт център – Плевен присъстваха представители на местната власт в лицето на председателя на Общинския съвет Мартин Митев и съветници, кметът на Община Плевен Георг Спартански и представители на екипа му, общественици, политици, емблематични имена на културата в Плевен, приятели и почитатели на творчеството на големия български художник.

„Твърде малък съм да давам оценки на личности като Светлин Русев. Тук съм като благодарен гражданин на град Плевен. Ще бъде обидно да обяснявам кой е акад. Светлин Русев. Когато кажеш името му не е нужно да казваш нищо повече“, каза при откриване на изложбата Георг Спартански. „Има личности, които надживяват своето време и един от тях е Светлин Русев. Творчеството му ще остане за нас, дарението му за нашия град е неоценимо. Светлин Русев го няма физически, но той никога няма да бъде забравен докато съществува неговото творчество и делата, които остави след себе си. Светлин Русев имаше мисия и той я изпълни. Ние можем само да кажем – благодарим ви, акад. Русев:“, добави още кметът на Плевен.

Експозицията представи проф. Ивайло Мирчев – ученик и приятел на Светлин Русев. Проф. Мирчев разказа спомени от далечната 1979 г., когато неговият преподавател проф. Светлин Русев довежда студентите си на практика в Плевен и цял месец им преподава тук безценни уроци. Той цитира и думи на Десислава Минчева: „Светлин е човек мярка, човек институция, човек, който всички ние сме разпъвали безброй пъти на кръста на претенциите си.“ Проф. Мирчев напомни, че през 2023 г. предстои 90-годишнината на Светлин Русев и тогава би трябвало да бъде събрана и ретроспективна изложба с подкрепа на държавата.

В рамките на следващия един месец посетителите на Арт център – Плевен имат възможност да видят за първи път живописни картини голям формат от академик Светлин Русев. Мащабните композиции са тематично обвързани с неговия род, с майка му и баща му. Специално място в изложбата заема непоказван автопортрет на художника, както и текстове – от него и за него, с послания към обществото.

Изложбата в памет на Светлин Русев е по инициатива на негови ученици и приятели, като проф. Станислав Памукчиев, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Иван Русев и Емил Попов. Съорганизатор на проявата е Община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: