НУ „Христо Ботев“ – Плевен осъществи партньорски отношения с българско училище в Монреал

15.06.2020 8:59

НУ „Христо Ботев“ – Плевен осъществи партньорски отношения с Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Монреал, Канада.

По инициатива от страна на Ива Беличка – директор на българското училище, основател на Канадско-български културен център „Зорница“ и организатор на ежегодния фестивал в Монреал „Розите на България“, българското телевизионно предаване „Зорница“ излъчи кратката програма, посветена на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. В нея възпитаници на плевенското школо разказваха за своя патрон, рецитираха едно от най-популярните стихотворения на поета – „Хаджи Димитър“, както и авторски произведения. Показаха част от изложбата, посветена на революционера и сведоха глави, отдавайки почит пред великото му дело и саможертва. Предаването се излъчва по 20 телевизионни канала в Канада през цялата седмица и среща българската общност зад граница с интересни личности, свързани с културния живот на страната ни, както и с чужденци, запленени от красотата на родината ни и богатството на българския фолклор.

На 12 юнив интервю по Skype за телевизионното предаване „Зорница“ двете институции осъществиха обмен на добри практики в обучението и възпитанието на учениците. Цветелин Горанов, директор на НУ „Христо Ботев“ – Плевен разказа за дългогодишната история на училището, за традициите, за създадената Програма за патриотично възпитание, както и за плануваните съвместни инициативи. Той поздрави домакините за всеотдайността, с която работят, за ентусиазма, с който пазят и представят красотата на народните песни и танци, за това, че дори на хиляди километри, те носят в себе си българския дух и обичат и милеят за всичко българско и родно.

Онлайн срещата приключи с пожелания за здраве и успех в нелеката задача да съхраним всичко българско и ценно и с гордост да го предаваме на децата си.

Снимки и информация: НУ „Христо Ботев“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: