Румен Петков: Създаването на паралелна структура НСО ще срине доверието на партньорските служби

15.06.2020 14:48

Приетите промени в Закона за МВР, които предвиждат нова паралелна структура НСО, ще създадат серия от проблеми, които са свързани с доверието на партньорските служби и с организацията. Това коментира днес в Плевен на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„Националната служба за охрана отпреди ‘44 година има традиции с партньорските служби. И от партньорските служби никой никога не е поставял под съмнение професионалния капацитет и подготовка на служителите, за възможността за организация и за гарантиране сигурността на нашите гости“, каза лидерът на ПП АБВ. Според него част от външните визити може да бъдат отменени именно заради създаденото усещане за несигурност.

В следствие на създаването на новата охранителна структура, Петков прогнозира и деморализация на състава и несигурност заради по същество консервативния характер и специфика на НСО. Той добави, че налице са и редица въпроси по разпределянето на ресурсите.

По закон НСО, за разлика от останалите спецслужби, е под шапката на президента, не на правителството. Новата структура, която ще обединява „Жандармерия“ и Специализирания отряд за борба с тероризма ще бъде подчинена на кабинета.

Румен Петков коментира, че такива стъпки и действия, породени от конюнктурата, от междуличностни напрежения, са груба грешка – създават впечатление за липса на институционалност в една силно чувствителна сфера, каквато е сигурността.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: