Румен Петков: Клиентите на „Аресгаз“ в Плевен няма да бъдат възмездени

15.06.2020 13:25

Единодушно приетите промени в Закона за енергетиката имат буквално репресивно звучене за клиентите на „Аресгаз“ в нашия град. Това коментира днес в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков, който даде пресконференция по актуални теми в клуба на БТА заедно с областния лидер на партията Цветан Антов. „Миналата година октомври месец ние предупреждавахме, че Булгаргаз трябва да предприеме незабвани мерки за предоговаряне цената на газа с Газпром, от което се възползваха други държави-членки на ЕС“, припомни Петков. Според него този пропуск е довел до плащането на скъпия газ през отоплителния сезон и са създадени предпоставки няколко компании да закупят евтин газ от терминала в Гърция и да го внесат в страната на по-висока цена. „Разликата на мегават тогава Булгаргаз купуваше от Газпром на 23 евро, а в Гърция на терминала, независимо дали е американски или е друг, цената на мегават бе 13 евро. Тези прекупвачи от Гърция го продаваха на Булгаргаз на 21-22 евро“, посочи Румен Петков.

„Миналата седмица премиерът Борисов излъга като каза, че комиксите били, защото са махнали посредниците в газа. Не, той гарантира лично на Цветелина Бориславова да бъде посредник в газа, което вероятно се е отразило със 100 млн. в плюс на фирмата „Колмар“, заяви още лидерът на ПП АБВ. И добави, че това е изключително грозно и трябва да се знае от българските граждани, защото Борисов първо е казал, че е махнал прекупвачите, а на другия ден е излъгал представител на американско търговско ведомство, че сме били купили 500 млн. куб. метра американски втечнен газ. Ние не сме ги купили – не ги купи държавата или Булгаргаз, купи ги Цветелина Бориславова и още някаква шайка там“, категоричен бе Петков. И добави, че с промените в Закона за енергетиката средства ще се възстановяват само на клиентите на Булгаргаз, т.е. в Плевен около 2500 клиенти на „Аресгаз“ няма да бъдат възмездени, защото правителството и Булгаргаз създадоха възможност някой да прави пари на наш гръб. И трите компании – Ситигаз, Аресгаз и Овергаз и техните клиенти няма да получат нищо, смята лидерът на АБВ.

„Американците трябва да знаят, че Борисов създаде предпоставки българите да не разберат, че втечният газ е по-евтин, за да обслужи Цветелина Бориславова и компания. Това за съжаление бе гласувано единодушно в Народното събрание и съучастници са всички – ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотите“, обобщи Румен Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: