Акция за безвъзмездно кръводаряване се провежда в Плевен!

08.06.2020 16:44
ОС на БЧК и Районния център по трансфузионна хематология организират акция за безвъзмездно кръводаряване в Плевен. Тя ще се проведе от днес до 14 юни. Кръводарители могат да бъдат всички граждани на възраст от 18 до 65 години, които са здрави и могат да отделят 30 мин. от времето си.
Акцията ще се състои на място в РЦТХ -Плевен на бул.“Русе“ 36 от 8,30 до 18 часа.
Съвместната инициатива за кръводаряване е по повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, който се отбелязва на 14 юни. На тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света.
Основната цел на кампанията е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти. Тези продукти са особено необходими при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии. Затова кръводаряването е изключително важен и хуманен акт. Без него не би било възможно спасяването на човешки живот.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: