Близо 470 000 лв. са задигнали крадците от офиса на фармацевтичен склад в Плевен

05.06.2020 14:26

467 578 лв. е общата сума, която са задигнали на 1 юни вечерта крадците, проникнали в офис на фармацевтичен склад в Плевен. Това бе съобщено днес на брифинг в Съдебната палата, в който участваха окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова, старши комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР, старши комисар Веселин Вътов, директор на ОДМВР-Плевен, както и наблюдаващият прокурор по делото Ненка Рачева.

Сигнал за кражбата е подаден на 1 юни вечерта в 22,50 часа.

229 100 лв. от откраднатите пари двамата обирджии разсипали по време на бягството си от офиса след като се е включила охранителната система. Останалата част от парите – 238 478 лв. е открита в автомобила, с който се придвижили крадците от Плевен до София, където са задържани около 1 часа след полунощ, обясни прокурор Рачева.

В  автомобила на извършителите са открити шперцове, секретни ключове, кози крак, отвертки и други инструменти като за две от отвертките е установено, че са използвани за взломяване на балконската врата на офиса и на дървения шкаф, където са били съхранявани парите.

Любопитен факт е, че при придвижването си с автомобила двамата обвиняеми са използвали щори, задействани с дистанционно, за да прикриват регистрационните номера, за да не бъдат заснемани от охранителни камери. Използвали са и тапи за заглушаване сигналите на охранителна техника.

Извършителите на кражбата са двама мъже на 51 и на 46 години, осъждани многократно, към момента с висящи наказателни производства за други кражби. 51-годишният е в изпитателен срок по присъда на РС – Бургас, влязла в сила на 23 януари 2020 г.

Двамата извършители са привлечени като обвиняеми за извършване на кражба в особено големи размери като деянието е извършвено в условията на повторност. Ако бъдат признати за виновни двамата могат да получат присъди от 10 до 20 години и конфискация на имущество.

Доректорът на СДВР ст.комисар Росен Хаджиев подчерта, че този случай е добър пример за взаимодействие между различните структурни звена на МВР под ръководството първончално на прокуратурата в Плевен. Той коментира, че е имало информация за това, че двамата извършители подготвят крупна кражба. Мъжете са с адресни регистрации в столицата, но са извършвали кражби в различни градове на страната. Старши комисар Хаджиев заяви, че има достатъчно на брой събрани доказателства по случая, които да подкрепят обвинението.

Обирджиите са задържани за срок до 72 часа като днес в следобедните часове предстои да бъде разгледано искането на Прокуратурата за постоянен арест.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: