Започнаха учебните практики и стажове на курсантите и студентите от ВВВУ „Георги Бенковски”

04.06.2020 16:46
Курсантите випускници, бъдещи ръководители на въздушното движение овладяват тънкостите на професията си с триседмичен стаж в авиобаза Граф Игнатиево.
Съгласно програмата за провеждане на войсковия стаж, курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, специализация „Ръководител на полети (щурман УВД)“ провеждат теоретична и практическа подготовка в авиобаза Граф Игнатиево с командир Бригаден генерал Димитър Петров във в.ф. 28540-КП с. Труд от 26 май до 12 юни.
През първите 10 дни тяхното обучение се осъществява в Летищния център за осигуряване на въздушното движение (ЛЦОВД) към авиобазата, където курсантите имат възможност да се запознаят с комуникационните и навигационни средства, свързани с управлението и ръководството на полети и да усвоят специфичните правила за провеждане на полети в района на военното летище.
Участието им в практическо ръководство от всички работни позиции – „Кула“, „Подход“ и „Бойно управление“е започнало след задълбочено запознаване с разпределението на въздушното пространство и редът за използването му, както и правилата за координация с гражданската авиация в съответствие с регламентиращите документи.
Според подполковник Спас Ерев, началник на ЛЦОВД, стажантите „Старателно и отговорно подхождат към всички аспекти от бъдещата им професионална дейност, а тя ще изисква голяма отговорност и прецизност в работата. Постарахме се максимално бързо да им осигурим участие в ръководството на полети, за да затвърждават знанията и уменията си и добиват постепенна увереност в действията си“.
Майор Елена Златева, старши ръководител полети „Кула“, е един от офицерите, назначени за инструктори на бъдещите офицери. Тя е плътно до тях в усвояването на практическия етап от стажа им, подпомага ги в усвояването на авиационната фразеология и използването й в реална работна среда.
„Да се престрашиш да чуеш гласа си в ефир и да осъществиш реална комуникация с екипажа, е може би един от най-вълнуващите моменти, защото преодоляваш в ход вътрешната си неувереност. За тях е важно да изградят умения за бърза и точна оценка на обстановката, да овладеят спокоен и уверен тон на работа, да са безупречни в теоретичната си подготовка, защото тя е основа на бързата им адаптация в професионален план.“, смята майор Златева и споделя отличните си впечатления от обучаемите: „Те се енергични, мотивирани и старателни! Вярвам, че поне двама от тях ще изберат да продължат службата си в нашата авиобаза и с подкрепата на нашия екип, ще навлязат бързо в динамиката на работата тук!“.
О 8 до 12 юни 2020 г., в рамките на една седмица, курсантите ще продължат стажа си в Командния пункт в с. Труд, където ще придобият знания и умения за използване възможностите на бойната авиация – прехващане на самолет-нарушител, съпровождане, ескортиране и др.
В този период към випускниците щурмани ще се присъединят и колегите им от четвърти курс специализации: „Ръководител на полети (Щурман – управление на въздушното движение); „Летателни апарати и авиационни двигатели”; „Летищно осигуряване”и „Навигационни, комуникационни и информационни системи”.
Останалите курсанти и студенти от ВВВУ „Георги Бенковски” от инженерния профил ще проведат предвидената в учебните им планове практика също от 8-ми до 12 юни. Третокурсниците имат стаж по гражданската си специалност, а четвърти и пети курс по военната си специализация.
Практически знания и умения ще получат и затвърдят от менторите си в „Луфтханза Техник София” ООД , „Арсенал” АД – Казанлък, „Унипос”ООД – Плевен и Военно въздушната учебна база в Долна Митрополия.
Снимки и информация: ВВВУ „Георги Бенковски”
#тагове:

НАЙ-НОВИ: