Областният съвет на БЧК – Плевен обяви дните от 1 до 7 юни за Седмица на водното спасяване

03.06.2020 14:53
Дните от 1 до 7 юни 2020 год. са обявени за Седмица на водното спасяване, информират от Областния съвет на БЧК-Плевен.
Годишно от воден травматизъм по данни на Световната здравна организация пострадват /удавят се/ около 200 хиляди души. По тази печална статистика водните инциденти заемат второ място след автозлополуките.
В България през 2019 год. от удавяне са спасени 3783 човека. Броя на удавените са 98 от тях 15 са до 18-годишна възраст.
България е сред страните със сравнително ниски нива на воден травматизъм в света /1,4 на 100000 души за 2019 год./, а намаленият брой на водни инциденти с фатален край е резултат от подобрената превантивна работа сред населението.
Основни причини за удавянията си остават непознаване правилата за водна безопасност, подценяването от хората на опасностите при къпане и плуване, къпането на неохраняеми места, недобрата плувна култура и слабия родителски контрол.
В Плевенски регион през 2019 год. има едно удавено дете на 12 г. в неохраняем обект. 
Една от причините за удавянията е слабата плувна подготовка на нашето население. Около 20% от българското население умее да плува, докато в Европейския съюз е 75%, казват от БЧК.
Повече от 3/5 от нашето население има връзка с водата – море, река, езеро, язовир. Хиляди хора използват през лятото тези места за отдих, развлечение, спорт, риболов.
Плевенският регион има около 100 язовира и доста реки.
Как трябва да гледаме в тези случаи на водата:
– като на приятел или като на враг?
Това трябва да реши всеки сам. Приятелството с водата зависи от Вашето умение да виждате отдалече предпоставките за нещастия, да познавате най-честите опасности.
Предпазните мерки могат да бъдат събрани в няколко основни правила, които днес ще си позволим да припомним, въпреки, че те се четат многократно край морските плажове и плувни басейни.
– Ходете на охраняеми плажове и басейни, където има лицензирани спасители.
– Във водата не бива да влизаме уморени, с изпотено и разгорещено тяло.
– С температурната промяна ще свикнем, като охладим най-напред лицето, гърдите и ръцете.
– Скоковете в непознати води крият безброй изненади /скали, храсти, подводни предмети, ями, водовъртежи, тиня и др./.
– Къпането и плуването непосредствено след обилно хранене е абсолютно забранено. Неспазването на това правило, както показва дългогодишния практически опит, води до нещастия. Така че, по-добре да се съобразим със забраната и да отложим приятните минути във водата с около 2 часа.
– Употребата на алкохол преди къпането е неблагоразумие. Нетрезвият човек подценява опасностите и надценява собствените си сили.
– Къпете се винаги с другар. В беда той може да Ви помогне. Тези съвети припомняме и на опитните, и на начинаещите плувци. Защото никой не е застрахован от опасностите, които крие измамната прелест на водата.
– “Че водата не е до колене” разбират и онези, които са потърсили прохлада в неохраняемите водоеми, язовири и напоителни системи в нашата страна.
Няма да броим реките и морските плажове, защото и така е ясно: дълбоката вода е до всяко населено място и не може да не се съобразяваме със строгите и неумолими закони на водата.
КАК ДА ПОСТЪПИМ, АКО СМЕ СТАНАЛИ СВИДЕТЕЛИ НА ВОДНИ ИНЦИДЕНТИ?
Решаващо значение ще има бързината и хладнокръвните действия:
– Първият съвет е: “Не губете самообладание!”
– Ако не умеете да плувате, помогнете на давещия се, като му подадете ръка, пръчка или нещо подръчно. Ако е по-далеч от брега хвърлете плаващ предмет – въже, топка, празна туба с въже, дърво, автомобилна гума и други.
– Ако плувате добре, подхващате давещия се откъм гърба, уловете го под мишниците или брадата и бързо го издърпайте на брега. Ако пострадалият не диша, направете веднага изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж и своевременно сигнализирайте на лекар. Въпросът за живот и смърт се решава в секунди.
– И все пак най-сигурното предпазване зависи от нас самите, от познаването и спазването на елементарните профилактични правила при къпане, от умението ни да плуваме.
– Най-голям е процентът на смъртните случай в откритите водоеми. Не позволявайте на Вашите деца да се къпят в забранени зони. Обяснете им опасностите. Така ще опазите техния живот и радостта във Вашия дом.
По информация на БЧК – Плевен
#тагове:

НАЙ-НОВИ: