Найден Зеленогорски в Плевен: Нужна е сериозна реформа в България, да се инвестира в хората

02.06.2020 15:04

Планът на Европейската комисия и на Урсула фон дер Лайен за възстановяване на европейската икономика заради кризата с коронавируса и как България трябва да се възползва от тази възможност коментира днес пред журналисти в Плевен председателят на Сдружение „Достойнството на един народ” (ДЕН) Найден Зеленогорски. Тези 750 млрд. евро, планирани за възстановяване на икономиката, ще минат през обсъждания в националните и в европейския парламент. 500 млрд. от тях ще са грантове, 250 млрд. евро – заеми. Всъщност най-важното за нас в България е, че по най-бърз начин трябва да направим своя план, който да предложим за възстановяване на българската икономика, категоричен бе Зеленогорски. Според него този план „не би трябвало да включва това, което правим в момента, защото ЕК е дава средства за зелена икономика, за дигитализация на икономиката, за здравеопазване и образование, но при постигане на определени цели. Т.е. идеята, че отново няма да правим реформи, отново няма да правим нищо и ще получим тези пари, няма да се състои този път“.

Найден Зеленегорски добави, че България отново е получила критики – оказа се, че Механизмът за сътрудничество и проверка не е отпаднал и процедурата не е довършена и ни се поставиха множество въпроси по отношение върховенството на закона, разделението на властите, липса на осъдителни присъди за борба с организираната престъпност, корупцията по висшите етажи на властта, за пране на пари.

Очевидно е, че се налага много работа в посока реформиране и на съдебната система и на службите за сигурност, подчерта председателят на ДЕН и добави, че от 5 години се говори за реформи в МВР, че 30% от служителите там са „чантаджии“, както казват хората, и съвсем малко са тези, които работят на терен и поради тази причина в българските села няма полицаи, които да покриват битката с битовата престъпност.

„Тези спорадични посещения на хора от Прокуратурата и от МВР са просто „пара в свирката“. Трябва методична работа, във всяко село да има полицай, който да е по 24 часа там“, заяви Зеленогорски.

Според него е нужна сериозна реформа в България. До септември – октомври трябва да се подготви план, който да се внесе в ЕК. Той трябва да бъде обсъден освен в парламента и в министерствата, но и с неправителствената сфера, с експерти, в широки обществени кръгове. „Тези лелеяни 15 млрд. евро за 4 години няма да дойдат, за да правим в безсмилени проекти, а трябва да се инвестира в хората. Какъв е смисълът да имаш пътища, мостове и магистрали като няма хора, които да минават по тях“, каза Зеленогорски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: